Οφείλουμε να υποδεχτούμε όλοι, την Παναγία Σουμελά και το Πόντo

Η ιστορία της Μάνας των ποντίων είναι μεγάλη. Το 386 μ.Χ, οι Αθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος ίδρυσαν το μοναστήρι στο όρος Mελά στον Πόντο, ύστερα από αποκάλυψη της Παναγίας. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία είχε εικονογραφήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Το 1860 αποπερατώθηκε και ο 4όροφος ξενώνας 72 δωματίων καθώς και άλλα λειτουργικά οικοδομήματα και βοηθητικοί χώροι, καταλαβαίνουμε λοιπόν πόση μεγάλη ήταν η επισκεψιμότητα στην Μονή, ώστε να τους οδηγήσει στην ανέγερση τέτοιου ξενώνα.

Το 1922 την  καταστρέφουν ολοσχερώς οι τούρκοι.

Το 1931 ο υπουργός Πρόνοιας της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου, Λεωνίδας Iασωνίδης, δηλώνει : «Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».

Το 1951 πραγματοποιείται η επιθυμία όλων των Ποντίων, με τη θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας.

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου έρχεται ο Πόντος στην Αθήνα, οφείλουμε να πάμε να προσκυνήσουμε Παναγία και Πόντο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μαρούσι, βάση και των όσων είχε δηλώσει ο Υπουργός  Λεωνίδας Iασωνίδης.