« Έξι λόγοι για να μην γίνει διαχωρισμός Κράτους -Εκκλησίας»

Υπάρχουν πολλοί λόγοι ιστορικά που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί δεν είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας. Μαθαίνοντας από τα διδάγματα της ιστορίας σε ότι αφορά άλλα χριστιανικά δόγματα και άλλες θρησκείες με τις δικές τους κρατικές οντότητες ανά εποχή, αλλά και την δική μας ιστορική διαδρομή αξίζει να σκεφτούμε τα εξής:

  1. Κατά την διάρκεια του Οθωμανικού ζυγού η μόνη οργανωμένη οντότητα που έδινε ταυτότητα στον ελληνισμό, διαχωρίζοντας τον από τις άλλες εθνότητες της αυτοκρατορίας, ήταν η Εκκλησία. Δεν πρέπει να ξεχναμε την παρουσία της και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα πριν το 1912-1913 και το 1947.
  2. Ακούμε τον τελευταίο καιρό διάφορα παραδείγματα που αφορούν τον καθολικισμό, ξεχνόντας ότι σε αυτην την περίπτωση ήταν ενδεδειγμένο να γίνει ο διαχωρισμός διότι το Βατικανό αποτελεί και κρατική οντότητα.
  3. Άλλο παράδειγμα που συνεχώς αναφέρεται είναι ο προντεσταντισμός, που όμως ξεχνούν να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο δόγμα αναπτύχθηκε απέναντι σε εχθρικές για αυτό κρατικές οντότητες, αφού οι βασιλείς της εποχής ήταν Καθολικοί και εχθρικοί απέναντι στο νέο θρησκευτικό ρεύμα.
  4. Σε άλλες θρησκείες όπως οι Σιίτες του Ιράν είδαμε ότι παρόλο τον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους, είχαμε το φαινόμενο της Ισλαμικής επανάστασης.
  5. Στην Αγγλικανική Εκκλησία που δεν υπάρχει διαχωρισμός υπαρχει πλήρης ισορροπία.
  6. Στις ΗΠΑ που υπάρχει διαχωρισμός λόγω και του θρησκευτικού πλουραλισμού, παρατηρούμε τον έντονο θρησκευτικό φανατισμό που κυριαρχεί και την μισαλοδοξία απέναντι σε άλλα θρησκεύματα και δόγματα.

 

Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου