Σχέδιο Νόμου Υπ. Οικονομικών (Πολυνομοσχέδιο) – Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής

Ηράκλειο 19 Οκτωβρίου  2011

ΟΜΙΛΙΑ

Στην Ολομέλεια στης Βουλής και στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπ. Οικονομικών με θέμα «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο -βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης είπε τα παρακάτω:

«Παραλάβαμε: Απίστευτες σπατάλες. Διορισμούς από το παράθυρο. Στρατιές συμβασιούχων. Τα περίφημα μπλοκάκια. Στο νόμο 3812 κάποιοι αποχώρησαν. Στο νόμο 3839 κάποιοι καταψήφισαν. Νύχτα άλλαξαν χιλιάδες προϊστάμενοι, με νόμο του 2007 που θα άρχιζε το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους ώστε κάποιοι να επαναδιοριστούν. Παραλάβαμε 36 δις έλλειμμα και τεράστιο χρέος που αυτοί προκάλεσαν.   

Παρατηρήσεις – Διαπιστώσεις - Προτάσεις Βαθμολόγιο Παρά τα ορισμένα γκρίζα τοπία του, ελπίζουμε να αυξήσει την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, με οριζόντια κινητικότητα.   Μισθολόγιο Υπήρχε βοηθητικός υπάλληλος τους Υπ. Οικονομικών να παίρνει περισσότερα χρήματα από λυκειάρχη.   Συμβάσεις Αναστολή, όχι πάγωμα. Όχι μείωση μισθών. Ναι στον ανταγωνισμό. Ναι στο διάλογο. Ναι στη διαφάνεια. Ναι στους κοινωνικούς εταίρους. Όχι στο διευθυντικό δικαίωμα.   ΑΔΕΔΥ Πράγματι με τη μείωση του αφορολόγητου, το κόψιμο 13ου και 14ου μισθού, τη μείωση 25% των μισθών από το Μνημόνιο, τη μείωση των μισθών 2% από το Μεσοπρόθεσμο και 1% για το Ταμείο Πρόνοιας, φέραμε τους δημοσίους υπαλλήλους σε δύσκολη θέση. Προς Θεού όχι νέα πλατεία Κλαυθμώνος όπου οι Παυσανίες έκλαιγαν για να επαναπροσληφθούν. ΓΣΕΕ Όχι νέα Καταιγίδα της Ερήμου. 98% των επιχειρήσεων έχουν λιγότερους από 200 εργαζόμενους. ΓΣΕΒΕΕ Έρευνα έδειξε ότι το 35% δεν μπορεί να πληρώσει, άρα διευκολύνσεις σε αυτούς που χρωστάνε στον ΟΑΕΔ. Μελέτη ΕΒΕΕ Μελέτη έδειξε ότι το 17% αποταμιεύει, το 60% τσίμα-τσίμα, το 11% χρεώνεται και το 10% εκταμιεύει. Εμπόριο Το 85% της αγοράς τροφίμων ελέγχεται από 5 πολυεθνικές και μια είναι ελληνική. Ναι στο κίνημα Bar Code για ελληνικά προϊόντα, ναι στις αψίδες Laser για τον έλεγχο container και στο τέλος του παραεμπορίου.   Πολύτεκνοι Είχαν φόρο εισοδήματος 0,5% και τώρα 2%. Παιδιά 14 ετών είναι μόνο το 14% και άνω των 60 ετών είναι το 20%. Εκτός από 54 εκ. ευρώ που πλήρωσαν, θα πληρώσουν και άλλα 98 εκ. ευρώ. Έλεος.   Γι αυτούς που είναι κάτω των 55 ετών Αυτοί είναι χειριστές F16, APACHE, CHINOOK, βατραχάνθρωποι, ναρκαλιευτές. Είναι 3.000 και κοστίζουν 3 εκ. ευρώ. Έλεος μην τους σταματήσετε το όνειρο.   Υπάλληλοι στο εξωτερικό Όχι στην εφεδρεία διοικητικών υπαλλήλων του Υπ. Εξωτερικών, ιδίως εκείνων που είναι στο εξωτερικό και κοστίζουν 6 εκ. ευρώ.   Ανάπηροι Οι νεφροπαθείς και αυτοί που έχουν μεσογειακή αναιμία ζουν κατά μέσο όρο 55 έτη. Οι αιμορροφιλικοί και οι ακρωτηριασμένοι που κάθε μέρα διαγιγνώσκονται είναι πρόβλημα. Ευαισθησία στην αναπηρία. Γιατροί ΙΚΑ Όχι στην εφεδρεία 5.500 συμβασιούχων.   Γιατροί στις πρώην νομαρχίες Όχι στη βάρβαρη αλλαγή της μισθοδοσίας τους.   Δημοσιογράφοι Όχι οι δημοσιογράφοι της ΝΕΤ και του ΑΠΕ στο ενιαίο.     Πλαφόν ναι, αλλά με συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όχι κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Όχι υποθήκευση σπιτιών. Όχι πλειστηριασμοί. Διευθέτηση δανείων. Ναι στον αγώνα εναντίων τραπεζιτών. Ναι στον αγώνα εναντίων μεγαλοϊδιοκτητών ΜΜΕ.   Είμαστε πράγματι άδικοι στην κοινωνία, αλλά δεσμευόμαστε μετά την εθνική μάχη να τους αποκαταστήσουμε. »

Δείτε το σχετικό βίντεο στην Ολομέλεια της Βουλής: