Δημόσιες Συμβάσεις

ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ  : 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

«Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Σύσταση ενιαίας ανεξάρτητης αρχής δημόσιων συμβάσεων και κεντρικού ηλεκτρονικού μητρώου δημόσιων συμβάσεων - αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (πτωχευτικός κώδικας) - προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και άλλες διατάξεις.»

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ούτε συζήτηση ότι δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που παραλάβαμε. Κύριε Υπουργέ, ούτε συζήτηση ότι ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών, των απλήρωτων συναλλαγματικών, η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες, η ανεργία, ο πληθωρισμός, το τι οφείλουμε ως δημόσιο στις επιχειρήσεις είναι μια πραγματικότητα. Ούτε συζήτηση ότι θα χρειαζόταν μέσα σε αυτήν την πτωχευτική διαδικασία -όπως την προηγούμενη χρονιά με το άρθρο 99 το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς όπως θα θέλαμε- θα χρειαζόταν μια νέα νομοθετική παρέμβαση που σήμερα πράγματι είναι πραγματικότητα.

Το νομοσχέδιο σώζει θέσεις και μάλιστα, στην ίδια επιχείρηση, αλλά και προς τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν σχέση όμορη με αυτή, με προμηθευτές, με εμπορικούς αντιπροσώπους. Σίγουρα δεν χάνονται αξίες επιχειρησιακές. Επίσης, δεν διακόπτεται απότομα η παραγωγή, όπου έχουμε δει ότι η απότομη διακοπή μιας παραγωγής δύσκολα αναπληρώνεται, συν ότι μιας και δεν αρχίζει κάτι από την αρχή, αλλά αποτελεί συνέχεια, αυτό προσελκύει και επιχειρηματίες προς αυτό το διακύβευμα.

Μέσα σε αυτήν τη λογική η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων δίνει ένα τέλος πια στην κακοδιαχείριση και στη διαφθορά που και αυτήν την παραλάβαμε. Το νομοσχέδιο κάνει μια απόπειρα στο στάδιο της πτώχευσης, η οποία δεν γίνεται πλέον σε αυτό το στάδιο ώστε να απαξιώνεται μόνο και μόνο με τον όρο «πτώχευση», αλλά προβλέπει τη συλλογική δράση, δηλαδή, συνδιαλέγεται πια με δεσμεύσεις στον προπτωχευτικό στάδιο, ένα στάδιο πριν. Αυτό είναι ένα στάδιο που στην ψυχολογία της αγοράς έχει βρεθεί, αναφορικά με τα εξαρτημένα αντανακλαστικά, ότι δρα τουλάχιστον 90% πάνω, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας της πτώχευσης.

Και έτσι εισάγεται ουσιαστικά η δέσμευση έστω και αυτών που δεν συναινούν –η δέσμευση δηλαδή, των μη συναινούντων- με αποτέλεσμα να έχεις την εξής λύση: Ή να συμφωνήσεις αμέσως, ή να κάνεις μία συνέλευση πιστωτών και μάλιστα να έχεις τη δυνατότητα είτε απλά να παρατείνεις τις υποχρεώσεις και να σωθείς, ή να κεφαλαιοποιήσεις τα χρέη σου ή να μεταβιβάσεις την επιχείρηση, έστω και εάν τη χάσει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, αλλά η επιχείρηση δεν κλείνει. Και όλα αυτά με κριτήρια δικλίδας ασφαλείας όπως, πρώτον, ότι όλοι είναι ίσοι και δεύτερον, όλοι ποτέ σε χειρότερη θέση από την πτώχευση, άρα σε καλύτερη θέση απ’ αυτό και έτσι μπορείς να διασώσεις μία επιχείρηση.

Μέσα σε αυτή τη διαδικασία η Ενιαία Αρχή των Συμβάσεων τόσο σε προϊόν, όσο σε υπηρεσία και σε έργα, είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως επίσης, σημαντικό είναι σίγουρα και το μητρώο, το οποίο έχει όμως την εξής έννοια. Είδαμε πάρα πολύ καλά το τι γίνεται όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είδαμε, για παράδειγμα, στα προηγούμενα νομοσχέδια ένα χάρτινο τιμολόγιο που κοστίζει 7 με 15 ευρώ να γίνεται ηλεκτρονικό και να κοστίζει 0,6 με 4 ευρώ και έτσι να βγαίνει μία τιμή τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο σε αυτήν τη διαδικασία του να κερδίσεις από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Αυτή η ιστορία δίδει τη δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να πετύχουμε τρία πράγματα: Το πρώτο είναι να δημιουργήσουμε ακόμη και περιφερειακές επιτροπές διακανονισμού, οι οποίες να αναπροσαρμόσουν, παραδείγματος χάριν, ενοίκια εμπορικών επιχειρήσεων με τον αντίστοιχο πάρεδρο επί των ακινήτων και τον αντίστοιχο από τις επαγγελματικές τάξεις, χωρίς να έχουμε προβλήματα είτε μακροπρόθεσμα είτε διοικητικά που τα βλέπουμε συχνά στην οικονομία.

Υπουργέ μου, είναι καλό βήμα. Είναι θεραπεία; Όχι. Είναι όμως ένα βήμα το οποίο δίνει τη διαδικασία για να μπεις σε μία θεραπεία. Και «θεραπεία» σημαίνει ένα πράγμα σήμερα: γρήγορη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, γρήγορη απορρόφηση από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, γρήγορη αλλαγή φορολογικού νομοσχεδίου ώστε οι επιχειρήσεις τελικά να έχουν όμορους ΦΠΑ, να μην πηγαίνουν προς τα έξω και να μπορούν να δουλεύουν, οπότε να πετύχουμε τη ρευστότητα, η οποία τελικά θα είναι και πλήρης ίαση.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο από την Ολομέλεια της Βουλής: