Ν/Σ για Αυθαίρετα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 1-9-11

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

 

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι χρονοβόρα. Για να φτιάξεις ένα ξενοδοχείο θέλεις τέσσερα χρόνια για να πάρεις άδεια. Για να φτιάξεις μια βιομηχανία θέλεις δύο χρόνια. Έχουμε τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες φακέλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και η ποιότητα και η ασφάλεια του δικαίου και το διοικητικό κόστος και οι φάκελοι και οι προδιαγραφές των έργων και των μελετών να μη λειτουργούν.

Πραγματικά πρωτοπορείτε που προσπαθείτε -προς τιμήν σας- να ελαττώσετε τις απαιτήσεις των αδειοδοτήσεων, να καταργήσετε συνυπογραφές άλλων Υπουργείων, να καταργήσετε αλληλεπικαλυπτόμενες αδειοδοτήσεις, να καθορίσετε δικαιολογητικά ανά κατηγορία και ομάδα και να τα φέρετε σε έντυπη γραφή και μέσα σε μια δεκαετία -ή μέχρι και δεκατέσσερα χρόνια- να δώσετε έναν δίαυλο ευελιξίας σε ένα μεγάλο ζήτημα.

Αυθαίρετα. Το 1922 η Μικρασιατική Καταστροφή φέρνει ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες. Το ’50 με ’60 η εσωτερική μετανάστευση φέρνει μια κοινωνική κινητικότητα. Το ’45 με ’66 έχουμε την πρώτη γενιά των αυθαιρέτων. Έχουμε μία μείωση επί χούντας και εκεί φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα είχε ευθύνες ομηρίας, όπως συμβασιούχων και αυθαιρετούχων -που το ομολογούμε σήμερα- και δημιουργεί τη δεύτερη γενιά αυθαιρέτων, την παραθεριστική κατοικία. Έχουμε το ν.410,  το ν.720, το ν.1337 με το 10% της αξίας,  το ν.1512 με την εξαίρεση των μικρών, το ν.3044. Δημιουργείται η αντισυνταγματικότητα με το άρθρο 24 και φθάνουμε στο σήμερα.

Λένε ότι είναι περίπου ένα εκατομμύριο. Ε, δεν θα λύσουμε το δημόσιο χρέος με τις τιμές που θα πάρουμε από τα εκατό τετραγωνικά μέτρα. Η μία στις πέντε κατοικίες είναι αυθαίρετο και είναι ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι τουλάχιστον κακομεταχειρισμένοι από το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Τα ΣΧΟΠ με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» καταργήθηκαν. Τα Συμβούλια Χωροταξίας δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη. Όσον αφορά τις λιμενικές ζώνες, υπάρχουν κατασκευές που δημιουργούν προβλήματα.

Ακούστηκαν προτάσεις στην επιτροπή και είναι προς τιμήν των Υπουργών που τις κουβεντιάσανε. Θα είναι προς τιμήν σας, κύριε Υπουργέ, στο τέλος να τις δεχθείτε.

Ένα οίκημα έχει ζωή εβδομήντα χρόνια, όπως λένε οι μηχανικοί. Εγώ γιατρός είμαι. Ας βάλουμε τα εβδομήντα χρόνια από την ανέγερσή του, ας λύσουμε το πρόβλημα και ας το συμβολίσουμε έτσι.

Ο οπτικός ταχύς που είναι αναποτελεσματικός- έλεγχος, είναι ένα κομμάτι το οποίο πρέπει να το δούμε πάλι μέσα.

Επίσης, το παράβολο -που προτείναμε μέχρι τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά, το πεντακοσάρικο είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Ακόμη είναι και τα ζητήματα των εξ αδιαιρέτου. Και το έχουμε πει ότι ειδικά εμείς στο Ηράκλειο σε σαράντα πέντε χιλιάδες κατοικίες το ζούμε καθημερινά. Εκεί όπου δηλαδή ο ένας έχει κτίσει εκατό, ο άλλος τριακόσια κι ο άλλος πεντακόσια, που είναι διαφορετικοί αλλά είναι συνιδιοκτήτες, τίθεται το ζήτημα του ποιος θα έχει την πρώτη και ποιος θα έχει τη δεύτερη κατοικία.

Επίσης, είναι και τα ζητήματα, για παράδειγμα, ενός πατέρα που αγοράζει ένα οικόπεδο κι ο πρώτος γιος κτίζει ένα ισόγειο, ο δεύτερος τον πρώτο όροφο κι ο τρίτος τον δεύτερο. Να γίνει πρώτα η μεταβίβαση, για να δούμε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, και μετά να το ρυθμίσουμε.

Δάση: Αφέθηκαν πολλές φορές από την ίδια την πολιτεία. Ή το ρυθμίζουν ή το μεταβιβάζουν. Υπάρχουν ευθύνες του πολιτικού συστήματος.

Παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορικοί και διατηρητέοι: Να είναι συγκεκριμένος ο νόμος.

Ακίνητα των δήμων: Πρέπει να υπάρχουν γρήγορες πολεοδομικές μελέτες, ώστε να το ξεμπλοκάρουμε.

Ακίνητα συνεταιρισμών: Ιδίως τώρα, με τα νομοσχέδια τα οποία θα περάσουν για το νέο συνεταιρισμό, πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Συμψηφισμός προστίμων, όπως το προτείναμε. Οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ, με το 15% που βάζετε. Να το δούμε ακόμη πιο πέρα.

Κάναμε και μια πρόταση στον κ. Σηφουνάκη, την οποία ξανακάνω εδώ μέσα: Όσον αφορά την οικοδομική άδεια, όταν κάποιος την έχει, ο συντελεστής του 1 Α να είναι στο 1. Όταν δεν έχει οικοδομική άδεια, να είναι περίπου στο 1,5. Όταν είναι εντός σχεδίου ή οικισμού, να είναι στο 1 και όταν είναι εκτός, να είναι στο 1,5. Επίσης, όταν είναι κύρια ή μοναδική κατοικία –και να ξεκαθαριστεί το «κύρια»- να πάει στο 0,4. Αν είναι άλλη κατοικία, να πάει στο 0,5. Και για το 12β όσον αφορά το ‘83 θα έλεγα να βάλουμε και μια νέα κατηγορία, όσον αφορά τις τρεις κατηγοριοποιήσεις: μέχρι το 1974, ’74 - ’83,  2003 και μετά, και να δώσουμε έτσι ένα στίγμα μιας κοινωνικής δικαιοσύνης. Προσέξτε. Όλη η λογική είναι η εξής, ότι με αυτά τα νούμερα που βάζουμε γίνεται η νομιμοποίηση όσο κάνει ουσιαστικά μια οικοδομική άδεια, το οποίο είναι κάτι λογικό και το οποίο νομίζω ότι έχει ζυμωθεί και μέσα  στην κοινωνία σαν κοινωνική επιταγή.

Σίγουρα πρέπει να μπουν και  τα ζητήματα τα οποία μπαίνουν, των πολυτέκνων, όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κύριε Υπουργέ μου, πέρα απ’ αυτές τις προτάσεις, ασφαλώς και θα παίξετε το παιχνίδι «το τέλος της αυθαιρεσίας». Όμως για να σταματήσει η αυθαιρεσία, θέλει γρήγορα να έρθει το νομοσχέδιο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, θέλει το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), θέλει σαφώς το νομοσχέδιο αυτό με τις τροποποιήσεις που κάναμε για τα αυθαίρετα και θέλει Κτηματική Υπηρεσία που να πάει γρήγορα να δουλέψει. Το 15% της περιουσίας είναι καταγεγραμμένη και το 45% απ’ αυτήν είναι καταπατημένη και υπάρχουν κι ελλιπή στοιχεία. Θέλει επίσης να τελειώνουμε γρήγορα με την Αρχαιολογία, με την οριοθέτηση του αιγιαλού και το δασικό χάρτη.

Πιστεύω, Υπουργέ μου, ότι με αυτό το πρώτο βήμα και με αυτά τα οποία είμαι σίγουρος ότι μέχρι την Τρίτη θα ακούσετε από μας, θα λύσετε αυτό το κομμάτι μιας αυθαίρετης κοινωνίας.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο στην Ολομέλεια της Βουλής: