Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ  : 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

«Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου-Οργάνωση της εποπτείας του κράτους»

 

Ουαί και αλίμονο σ’ αυτό το νομοσχέδιο να μην είχε μπει η βαθιά πολιτική σκέψη που τελικά απέδειξε ότι έχει το Υπουργείο Γεωργίας.

Υπουργέ μου, θα κάνω μια ιστορική διαδρομή, συμβατή και με το θέλω σου και με αυτό που τελικά θα γίνει.

Τις συνθήκες της Ελλάδας το 1900 περίπου, όταν ιδρύθηκε το Μετοχικό Γεωργικό Ταμείο Αλληλοβοηθείας στη Θεσσαλία –γιατί από εκεί άρχισε- με τη συνέχιση του 1915 και τον πρώτο νόμο, αν τις αναλύσει κάποιος θα δει ότι μοιάζουν και με το σήμερα.

Το 1923-1937 γίνεται η πρώτη, ουσιαστικά, αγροτική μεταρρύθμιση που δημιουργεί προϋποθέσεις τότε και ιδρύονται χιλιάδες συνεταιρισμοί.

Το 1945-1967 αναγνωρίζει το κράτος σαν συλλογική μορφή στην εργατική προαγωγή το συνεταιριστικό κίνημα και από εκεί και πέρα, αρχίζει μια αλληλουχία παράξενη.

Το 1979 με το  «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ» με επτά μέλη τότε, έκανες συνεταιρισμό.

Το 1982 ο πρώτος νόμος του Σημίτη. Προσέξτε ένα χαρακτηριστικό. Μέσα σε τέσσερις μέρες –αυτά πληρώνεις Υπουργέ μου σήμερα και μπράβο σου που κάνεις αυτή την προσπάθεια- εκατόν ογδόντα δύο χιλιάδες μέλη εντάσσονται στο συνεταιριστικό κίνημα. Για το καλό των αγροτών; Όχι και θα το δούμε παρακάτω.

Το 1985 έρχεται ο δεύτερος νόμος του Σημίτη. Το 1993 πάμε στον ν. 2169 και το 1994 στον ν. 2181.

Και τι παίχτηκε τότε; Ποιες είναι οι αλήθειες που πρέπει να ακουστούν σήμερα; Ο ρόλος των κομμάτων ήταν αγγελικός; Όχι. Η αποδυνάμωση που έγινε από άλλους φορείς ήταν καλόπιστη, κακόπιστη; Οι ανίκανες διοικήσεις ήταν χαρακτηριστικό ναι ή όχι; Τα χρέη στις τράπεζες ήταν ένα γεγονός που έπαιξε ρόλο ναι ή όχι;

Και φτάνουμε στο σήμερα να έχουμε έξι χιλιάδες διακόσιους συνεταιρισμούς, χίλιους με κερδοφορία, εκατόν δεκαπέντε ενώσεις, είκοσι δύο κοινοπραξίες, έντεκα συνεταιριστικές εταιρείες, επτά κεντρικές συνεταιριστικές ενώσεις. Αυτή είναι η εικόνα του σήμερα.

Σήμερα όμως έχεις το εξής: μια πενταετία που έχεις μείωση του αγροτικού εισοδήματος 13,5% όταν στην Ευρώπη έχει αύξηση 11,5% και το πρώτο εξάμηνο –να ο νόμος τι πάει να κάνει- ένα αρνητικό δείκτη στο εισόδημα της τάξης του 7,8%.

Και ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε το πρώτο κύτταρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας: το συνεταιρισμό με τις προϋποθέσεις των είκοσι ατόμων με τα 30 χιλιάρικα με την αναγκαιότητα του 80% να συμμετέχει μέσα. Ερχόμαστε να βάλουμε την ομάδα παραγωγών σε μια νέα βάση  με κίνητρα και χρηματοδοτήσεις, να πληροί το κοινοτικό Κανονιστικό Πλαίσιο, να περιορίζεται και να οριοθετείται, αλλά να μπορεί και να πηγαίνει μπροστά σαν μια ένωση προϊόντων συνεταιρισμών ή φυσικών προσώπων. Τυποποιεί, αποθηκεύει, διαθέτει, εμπορεύεται, προμηθεύεται, ορθολογικά διαχειρίζεται. Καινοτομία.

Η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη, αυτή η κεφαλαιουχική εταιρεία παράγει, τυποποιεί, αποθηκεύει, αλλά και τι άλλο κάνει; Βιομηχανικά επεξεργάζεται και μπαίνει και στο ζήτημα της εμπορίας. Φανταστείτε όταν σήμερα ο καλύτερος δείκτης είναι η αύξηση των εξαγωγών, αν λειτουργήσουν αυτές οι δομές, που θα φτάσουμε σήμερα. Και όλα αυτά τα τρία ελέγχονται γιατί καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Οργανώσεων. Για πρώτη φορά ξεκάθαρα φαίνονται και εποπτεύονται από την εποπτική αρχή συνεπικουρούμενη από το εποπτικό συμβούλιο.

Και καλά όλα αυτά. Είναι αλλαγές σοβαρές; Ποιο είναι το ζητούμενο; Ζητούμενο είναι και να εκσυγχρονίσω την αγορά αγροτικών προϊόντων  και να σταθεροποιήσω την τιμή σήμερα. Και το πετυχαίνω αυτό; Το πετυχαίνω, το παλεύω.

Διεπαγγελματική Οργάνωση: Αυτή η μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία που θα δρα σε εθνικό επίπεδο, δεν θα μπορεί με αυτούς που θα μπαίνουν μέσα με παραγωγούς, συνεταιριστές, τις τρεις μορφές που είπαμε, εμπόρους, μεταποιητές, συσκευαστές, μεταφορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα να αποτελέσουν μια δικλίδα ασφαλείας όταν λειτουργήσει; Είναι θεσμός που φαίνεται ότι λειτουργεί.

Η διατροφική σύμπραξη σε επίπεδο περιφέρειας: Επιτέλους, περιφερειακή ανάπτυξη με αγορά, με κοινωνία συνδεδεμένη. Δεν γίνεται όταν μπαίνουν μέσα δήμοι, συλλογικές οργανώσεις, φορείς εμπορίου και εστίασης, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα; Σαφώς. Να η περιφερειακή ανάπτυξη πώς γίνεται στην πράξη.

Συμβολαιακή γεωργία: Ο άλλος θεσμός του λόγου τιμής, των μυστικών αρραβώνων, επιτέλους, της κοινωνίας με το αγροτικό εισόδημα σήμερα σε μια βάση λόγου τιμής, γραπτώς, που όλα τα νομικίστικα και όλα τα νομικά τα λύνει.

Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Πάλι από το περιφερειακό συμβούλιο, νάτη η περιφερειακή ανάπτυξη, έχοντας τώρα εδώ και ιδιώτες μέσα και τις συλλογικές τρεις πια νέες διαβαθμίσεις και εμπόρους προϊόντων.

Βλέπει λοιπόν κανείς ότι αυτές οι δομές μπαίνουν στην κοινωνία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Και πώς δίνονται τα κίνητρα; Μα, κίνητρα δίνονται σήμερα και με τον αναπτυξιακό νόμο και με την αγροτική επιχειρηματικότητα και με το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και με τα ευρωπαϊκά αγροτικά προγράμματα. Να πεδίο δόξης λαμπρόν μετά την ψήφιση του νόμου να αρχίσουν να μπαίνουν όλα αυτά στη λογική.

Υπουργέ μου, στο τέλος ένα παράπονο -όχι του Υπουργείο σου- και αίτημα της κοινωνίας του Ηρακλείου: γρήγορα την αποζημίωση. Ό,τι μπορείς στο θέμα του περονόσπορου. Υπάρχει βλάβη. Το ίδιο με τα κηπευτικά με το e-coli. Το Φ.Π.Α. 6% -που ξέρω ότι πολιτικά θες τη μείωσή του- και στα εφόδια και τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές είναι ζητούμενο για την κοινωνία μας. Μη ξεχνάς ότι μόνο εβδομήντα οκτώ χιλιάδες παίρνουν επιδοτήσεις στο Νομό Ηρακλείου. Φαντάσου πόσοι πρέπει να είναι. Και όλοι αυτοί είχαν φέτος τη μικρότερη τιμή λαδιού στην Κρήτη με ευθύνες δικές μας. Το ανέφερα πριν. Πολιτικές ευθύνες. Κάτι όμως να μπορεί να γίνει.

Αυτή η εκλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων με τα ίδια πρόσωπα αν μπορούσε να γίνει από το 2012 θα ήταν κάτι τέτοιο. Γιατί θα έπρεπε να ξεπεράσουμε πέρα από την πολιτική και τα πρόσωπα που ευθύνονται σήμερα. Συν τη χρηματοδότηση του συνδικαλισμού, Υπουργέ μου, συν αυτή η σύγχυση που υπάρχει στις κοινοπραξίες με την ΚΣΟΣ, πρέπει να τη δούμε. Γιατί αυτή η σύγχυση μπορεί να υπάρξει και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Και ένα αίτημα του προέδρου του συνεταιρισμού του Ηρακλείου, όσον αφορά στο φόβο τους μη τυχόν η Ένωση Ηρακλείου -επειδή έγινε τώρα καλλικρατική μεταρρύθμιση- την υποβαθμίσει, ενώ σε αγώνες αγροτών -που γνωρίζεις με τη συμμετοχή του ίδιου του Γιώργη Παπανδρέου- πρωτοστατήσανε. Πήγε μπροστά. Πιθανόν αυτό το πράγμα να πρέπει να το ξαναδούμε.

Υπουργέ μου, και ένα τελευταίο. Εύχομαι στο Υπουργείο Γεωργίας ένα πράγμα: Μακάρι κάποιος νεαρός, όταν λέει ότι θέλω να γίνω αυτό ή το άλλο, να πει στον πατέρα του: «Πατέρα θέλω να γίνω αγρότης».