«Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεων της και άλλες διατάξεις»»

ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ  : 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

«Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεων της και άλλες διατάξεις»»

 

Ήθελα να ήξερα στο επιχείρημα της άλλης Αριστεράς πριν, ότι πρέπει επίσημα χείλη να απαντήσουν τι γίνεται σήμερα για το σχέδιο εξυγίανσης και έκτακτης ανάγκης, πόσες φορές δεν έχει ακούσει για μείωση δαπανών, μείωση του κράτους, διαρθρωτικές αλλαγές με το νέο φορολογικό και με την ψήφιση σε είκοσι μέρες του προϋπολογισμού 2012, για πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτές τις κουβέντες τις έχει ακούσει λίγες φορές;

Φαίνεται, όμως, ότι ακούμε τα κανάλια, ακούμε για τις απολύσεις, για το αφορολόγητο, για το ενιαίο μισθολόγιο -τα αποτελέσματά του και όχι τα καλά του- για το πλαφόν στις συντάξεις –γιατί δήθεν δεν υπάρχουν τεράστιες συντάξεις- για τα επιδόματα, για την εξίσωση καυσίμων. Ακούμε τον οίκο «FITCH» σήμερα για χρεοκοπία μέσα στην Ευρωζώνη, ακούμε το ΔΝΤ για ύφεση 5% και 2,2% το 2012, με ανεργία 18,5%. Δεν έχουμε Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, δεν έχουμε επίσημα χείλη, δεν έχουμε στρατηγική.

Μέσα σε αυτήν τη λογική σήμερα, έρχεται να πάψει μια αυθαιρεσία, επιτέλους. Παραβιάζει νόμους μια τράπεζα; Υπάρχει κίνδυνος για τους καταθέτες; Προληπτικά εποπτεύω και βάζω τον επίτροπο. Έχω κεφαλαιακά ανοίγματα τα οποία είναι επικίνδυνα; Μεταβιβάζω τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις σε μεταβατικό ίδρυμα με μια άτυπη διαδικασία, διαφυλάσσω την αξία της μεταβιβαζόμενης περιουσίας, ώστε σε εύλογο χρόνο να μπορώ να την πουλήσω μεταβατικά σε τράπεζες. Κάνω ανάκληση του παλαιού πιστωτικού και δημιουργώ ειδική εκκαθάριση και έλεγχο του δημοσίου εάν μπουν και τρίτοι. Λογικά πράγματα. Και αν οι υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από τις απαιτήσεις, τις καλύπτω επιτέλους, με το θεσμό του ταμείου της εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων, με το να το διευρύνω σε αρμοδιότητες και με το να του βάλω ένα σκέλος εξυγίανσης σε σχέση με τις εισφορές στις τράπεζες. Και όσον αφορά το μετοχικό κεφάλαιο, εάν έχω προβλήματα, καταβάλλεται από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Να, δύο σταθεροί θεσμοί σε μια ασυδοσία. Και το θέμα «ασυδοσία πιστωτικών ιδρυμάτων» πολλές φορές μέσα στο Κοινοβούλιο ακούγεται απ’ όλες τις παρατάξεις και απ’ όλες τις ιδεολογίες. Και ο επίτροπος ακόμα και αν το μετοχικό κεφάλαιο αυξηθεί ή το σχέδιο εξυγίανσης υπάρχει, έχει ρόλο. Και αν η απόφαση δεν βγει σε τρεις μέρες, πολύ καλά, Υπουργέ μου, καλά κάνετε και βάζετε και ποινική ρήτρα 1 εκατομμύριο ευρώ σε κάθε μέλος, ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε συνθήκες τέτοιες, που πραγματικά η ασυδοσία σε οικονομίστικο και δικονομικό πεδίο να μην υπάρχει.

Ενισχύω τη διαφάνεια. Και ποιος δεν λέει ότι χρειάζεται διαφάνεια στα πιστωτικά ιδρύματα και με το ηλεκτρονικό χρήμα, με τα ιδρύματά του και με την υποδοχή και έδρα, τη συνεργασία την οποία υπάρχει και με το σύστημα των πληρωμών και των διακανονισμών; Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό, είναι ζητούμενο σήμερα.

Εκσυγχρονίζω και συμπληρώνω τη νομοθεσία με το νομικό συμβούλιο. Το εξειδικεύω και κάνω θεματικές ενότητες. Πόσες φορές σε επιμέρους νομοσχέδια δεν έχουν συζητηθεί αυτά και δεν είναι ανάγκες που καθημερινά τις βλέπουμε;

Είναι αλήθεια ότι σήμερα παλεύουμε για πέντε-έξι πράγματα. Το ένα είναι να πετύχουμε χαμηλό επιτόκιο. Βγήκαμε σήμερα στην αγορά με 4,56% και πήραμε 1,6 δισεκατομμύριο. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι το ζητούμενο είναι το χαμηλό επιτόκιο, είναι η μείωση του χρέους με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, είναι ανάγκη να δοθεί μια περίοδος χάριτος σε κράτη που το πολιτικό σύστημα, και το δικό μας και της προηγούμενης πενταετίας, δημιούργησε. Είναι ανάγκη σήμερα, τις δανειακές ανάγκες για τα επόμενα τριάντα χρόνια τουλάχιστον, να έχουμε τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίζουμε. Και μέσα σε αυτόν το μηχανισμό τον οποίον κάνουμε, πετυχαίνουμε και να διασώσουμε τράπεζες και να μπορούμε να έχουμε λόγο στην αγορά των ομολόγων και προληπτικά δάνεια να μπορούν να παίρνονται. Δηλαδή, μπαίνει επιτέλους, ένα σύστημα προοπτικής σε ένα θεσμό που μπάζει.

Τέλος, Υπουργέ μου, μην ξεχνάς κυρίως στο νομό μου, ότι η τιμή της ζωοτροφής είναι πολύ μεγάλη.

Η τιμή των προϊόντων είναι, επίσης, πολύ μεγάλη. Ένα ποτήρι νερό είναι πιο ακριβό από το γάλα. Τα χρέη στις τράπεζες αφορούν το 95% αυτής της κοινωνικής τάξης. Το περιβάλλον πολιτικά είτε με την ελληνοποίηση είτε με το καρτέλ, ακόμη δεν έχει ευδοκιμήσει, ώστε να δώσει τα αποτελέσματα. Βλέπει κανείς ότι ακόμη και τα τέσσερα ευρώ σε εκτάσεις μεγάλες, που πολλές φορές δεν είναι οι λογικές, αλλά που τις χρησιμοποιούν αυτοί, μπορεί να αποτελέσουν ένα χτύπημα, ώστε να σταματήσει ένας κλάδος, ενώ έχει ανάγκη η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία σήμερα και την παρουσία του και την ύπαρξή του.