«Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος»

ΟΜΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ  : 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

«Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος»,»

 

Αφού η κα Κυριακοπούλου έκλεισε με μία φράση του Γεωργίου Παπανδρέου, εγώ θα ανοίξω με μία φράση του Γιώργη Παπανδρέου: «Αν δεν ματώσουμε, δεν θα αλλάξουμε.»

Το πολιτικό σύστημα νοσεί. Ποινικοποίηση ιδεολογίας; Σαφώς όχι. Ποινικοποίηση πρακτικών προσώπων; Σαφώς ναι. Δικλίδες ασφαλείας,  διαφύλαξη ιδεολογιών, προστασία θεσμών, Σύνταγμα, νόμοι, καταστατικά κομμάτων. Επικοινωνιακά κόλπα ακούστηκαν εδώ μέσα; Όχι. Φαρσοκωμωδίες; Σαφώς όχι. Κάθαρση επήλθε; Σαφώς όχι. Έγκλημα χωρίς τιμωρία. Σαφώς.

Οι νόμοι 3994, 3904, 3900 υπολειτουργούν. Δεν λειτούργησαν. Πίστη στους θεσμούς; Τα στατιστικά τα έδωσε πριν ο εκπρόσωπος του φορέα μας. Κανείς Έλληνας δεν πιστεύει στη δικαιοσύνη. Διαφθορά; Αποδεδειγμένη, με αποχρώσες ενδείξεις. Παραδικαστικό. Καθυστερήσεις; Στο όνομα του κάθε Έλληνα.

Αποδόθηκαν οι ευθύνες τελικά; Ο λαός είναι ευχαριστημένος; Σαφώς όχι.

Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να δημιουργήσουμε ένα νόμο που να πιάνει τους πολιτικούς, τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς, τους Βουλευτές, να πιάνει τους αξιωματούχους, τους γενικούς γραμματείς, τους διοικητές συμβούλους, να πιάνει την τοπική αυτοδιοίκηση -μην ξεχνάτε τα ποσοστά πολεοδομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση πόσο είναι ενοχοποιημένα, όσον αφορά τη διαφθορά- και δημιουργεί σε ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και σε δημόσιο συμφέρον, σε κακουργηματικού τύπου πράξεις, δικλίδες για να αλλάξει κάτι.

Σαφώς και να απαλλάσσετε από άλλα καθήκοντα, σαφώς και η υποστήριξη των ανακριτών, σαφώς και η άρση φορολογικού, τραπεζικού, χρηματικού απορρήτου, σαφώς και ο τμηματικός χωρισμός της υπόθεσης διευκολύνουν. Επίσης διευκολύνει και η ολοκλήρωση της ανάκλησης από το Συμβούλιο των Εφετών μέσα σ’ ένα μήνα, το να μην έχουμε αναβολή μόνο με διακοπή δεκαπέντε ημερών, όπως και το να είναι ανεξάρτητη η διαδικασία από το άρθρο 86 της Βουλής, όπως και η ενίσχυση των ανακριτών, η ενίσχυση των εισαγγελέων. Σαφώς και όχι πλέον προανακριτική και σαφώς έφεση με χρονικό προσδιορισμό δύο μηνών.

Ακούστηκαν πολλά πάνω σ’ αυτά. Το ΛΑΟΣ: Μια ανευθυνότητα και ένας λαϊκισμός. Αριστερά: Φυγομαχία στις εξεταστικές και στις προανακριτικές. Δεξιά: Αναχωρητισμός ως θρησκευτικός όρος και υποχώρηση ως στρατιωτικός όρος σε κρίσιμες στιγμές του ελλαδικού κράτους.

Θεωρώ ότι η σημερινή μέρα είναι τεράστιας αξίας σαφώς και για το δικό μας πολιτικό χώρο. Θέλω γρήγορα να δω, Υπουργέ μου, να λυθεί το θέμα του κ. Τσουκάτου και του κ. Μαντέλη, που είπαν ότι εμπλέκονται. Είναι μείζον θέμα δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού ενδιαφέροντος.  Μάλιστα στα χέρια σου –που σε εκτιμώ απεριόριστα- πιστεύω ότι θα είναι κάτι το οποίο θα το δούμε σύντομα για το χώρο μου.

Σαφώς και ντρέπομαι σήμερα να βλέπω τις ιστορίες του κ. Ψωμιάδη να επανέρχονται στη μνήμη μου, όπως ήταν του Χριστοφοράκου πριν μήνες και να βλέπει όλη η κοινωνία και να αναπαράγει θυμικό –σωστός όρος- μ’ αυτό.

Σαφώς, Υπουργέ μου, σπιλώθηκε ο τόπος μου, ο Νομός Ηρακλείου. Πιστεύω ότι γρήγορα πρέπει να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, όπως την έβαλε και η Ηρακλειώτισσα εισηγήτρια, η κ. Σκραφνάκη, προς τιμήν της, στην ωραία της εισήγηση, γιατί ο τόπος μου σπιλώθηκε αυτές τις ημέρες με τον ΟΦΗ και σπιλώνονται δημόσια άτομα, τα οποία ενέχονται σ’ αυτήν τη λογική και να μπορέσει να επέλθει επιτέλους, η κάθαρση.

Ούτε συζήτηση ότι το πολιτικό σύστημα νοσεί. Ούτε συζήτηση ότι ο νόμος μόνο, το Σύνταγμα, οι αλλαγές των καταστατικών των κομμάτων σαφώς και δεν φτάνουν. Θα πω μια κουβέντα, η οποία μου άρεσε και ακούστηκε από τον εισηγητή του ΛΑΟΣ, τον κ. Βορίδη. Πραγματικά, η πολιτική βούληση των Βουλευτών στη Βουλή, αν ήταν άλλη, αν είχαμε μια εξυγίανση της κοινωνίας, σαφώς και βατά σημεία περί ευθύνης Υπουργών και περί άρσης ασυλίας Βουλευτών και όλων των πολιτικών προσώπων θα είχαν αποφευχθεί.

Άρα, τελειώνω όπως άρχισα: Aν δεν ματώσουμε, Υπουργέ μου, και εμείς οι ίδιοι και η ίδια η κοινωνία δεν θα αλλάξουμε..

Δείτε το σχετικό βίντεο από την Ολομέλεια της Βουλής: