Ομιλία στη συζήτηση του ν/σ του Υπ. Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων και άλλες διατάξεις».

Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:

«Αφορά μια οικονομία κίνησης κεφαλαίων κοντά στα 6 δις ευρώ, όπου το ανεξέλεγκτο εισόδημα  ξεπερνάει το 1,5 δις ευρώ, σε μια αγορά 60.000 με 80.000 παράνομων μηχανημάτων.

Τι κάνουμε.

Μείωση μηχανημάτων τύπου VLT, που θα τεθούν σε λειτουργία από τον ΟΠΑΠ , από 35.000 σε 25.000.

Αύξηση αριθμού μηχανημάτων που θα εγκατασταθούν σε αμιγείς χώρους διεξαγωγής ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων, από 25 σε 50, ανά κατάστημα, όπου αν υπολογίσουμε ότι χρειάζεται 3 τμ. ανά μηχάνημα, μπορεί τα πρακτορεία ΟΠΑΠ να μην απορροφήσουν όλα τα μηχανήματα.

Αύξηση από 3 στα 15 μηχανήματα ανά κάθε πρακτορείο ΩΑΕ.

Κατάργηση παραχώρησης από ΟΠΑΠ σε παραχωρησιούχους.

Αύξηση από 10 σε 18 χρόνια η άδεια εκμετάλλευσης από ΟΠΑΠ, ως αντισταθμιστικό μέτρο στη μείωση του αριθμού των μηχανημάτων και παραμονή στο ποσό των 560 εκατ. ευρώ που ήταν η σύμβαση του 2011.

Εισάγεται ρύθμιση εξουσιοδότησης για την υπογραφή σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΠΑΠ για τους όρους εκμετάλλευσης των μηχανημάτων. Καταληκτική ημερομηνία για τα αδειοδοτηθέντα μηχανήματα η 31η Δεκεμβρίου 2019.

Υπάρχει ηλεκτρονική κάρτα (με χρήση ταυτότητας) όπου δηλώνεται όριο συμμετοχής και σε χρηματικό μέγεθος και σε χρονικό όριο.

Τα καταστήματα, εκτός των πρακτορείων ΟΠΑΠ, ήταν περίπου 1500, ενώ τα πρακτορεία ΟΠΑΠ 4000. Υπολογίζουμε τα νέα καταστήματα να είναι περίπου στα 500.

Θα λειτουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Παιγνίων, η Ρυθμιστική Αρχή και θα υπάρχει καλύτερη εποπτεία από τη Φορολογική Αρχή.

Η προηγούμενη σύμβαση ανέφερε 16.500 μηχανήματα τύπου VLTs στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και 18.500 μηχανήματα σε καταστήματα εκτός ΟΠΑΠ. Τώρα γίνονται όλα 25.000.

Άρα μικρότερη έκθεση στο τζόγο, αποτελεσματικός έλεγχος, μικρότερη ζημιά στο δημόσιο  και πάνω από όλα, προστασία του πολίτη.»