Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μιχελογιαννάκη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Μιχελογιαννάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης «Ανανέωση – Τροποποίηση – Κωδικοποίηση της Σύμβασης περί Παροχής Ειδικής Άδειας Εκμετάλλευσης του αποκλειστικού δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου στην πρόσβαση και χρήση της ονομαστικής θέσης των 39ο ανατολικώς επί της τροχιάς των τεχνητών γεωστατικών δορυφόρων της γης και των συσχετισμένων αυτής ραδιοσυχνοτήτων τηλεπικοινωνίας δια της κατασκευής, εκτόξευσης, λειτουργίας και εμπορικής εκμετάλλευσης ενός συστήματος δορυφορικών τηλεπικοινωνιών πανελλήνιας και διασυνοριακής εμβέλειας υπό την επωνυμία  ΕΛΛΑΣ ΣAT (HELLAS SAT)»

Στην ομιλία του, στην Ολομέλεια, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ο βουλευτής Ι. Μιχελογιαννάκης, μεταξύ άλλων, έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις, για το νέο νομοσχέδιο, τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα και τις καινοτομίες που αυτό προσφέρει.

«Η διαστημική πολιτική  συνδέεται με προϊόντα υψηλής αξίας. Ήδη δραστηριοποιούνται 100 επιχειρήσεις  με 200 εκατ. ευρώ τζίρο και 2000 εργαζόμενους. Ήδη 4 ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν μικρούς δορυφόρους.

Το νομοσχέδιο αφορά  την εξυπηρέτηση άμυνας της χώρας, την πρόληψη καιρικών φαινομένων, την πρόληψη πλημμυρών, τον έλεγχο των συνόρων, την αντιμετώπιση πυρκαγιών και την προστασία γεωργικών καλλιεργειών.

Διασφαλίζουμε θέση στο διάστημα και κερδίζουμε ανταλλάγματα. Μέχρι τώρα δίναμε 14 εκατ. τον χρόνο στην ΕΕ και δεν εισπράτταμε τίποτα.

Ήδη 75 μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό.

Έχουμε ήδη δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αρχίζουμε, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη διαστημική πολιτική, με την ίδρυση του ελληνικού διαστημικού οργανισμού που ακολουθεί.

Οι αναμεταδότες του υπάρχοντος δορυφόρου θα χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΥΠ και την ελληνική αστυνομία.

Η αρχική σύμβαση του ελληνικού δημοσίου έληγε το 2021. Έπρεπε να ανανεωθεί μέχρι το 2018, τη στιγμή που η Ελλάς SAT έχει κάνει αιτήματα από το 2010. Αν δεν κάναμε αυτό που κάνουμε σήμερα, θα χάναμε τα δικαιώματα μας, γιατί αν μια χώρα έχει τροχιακή θέση στο διάστημα και δεν την χρησιμοποιεί για χρονικό διάστημα 3 ετών, χάνει τα δικαιώματα της, τα οποία και διεκδικούν 40 άλλα κράτη που βρίσκονται σε αναμονή.

Στην ανανεωμένη σύμβαση ενισχύεται η Ελλάδα στις 39ο ανατολικά, με την δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής, που έχει ήδη συσταθεί.

Διασφαλίζονται, υπέρ του δημοσίου, ειδικές εγγυήσεις που δεν υπήρχαν στην προηγουμένη σύμβαση.

Προβλέπεται επίλυση στα διοικητικά δικαστήρια, αντί της διαιτησίας στην Γενεύη, που θα είχε μεγάλο κόστος.

Διασφαλίζεται, ακόμη και σε καταστροφή, η ικανοποιητική παρεχόμενη υπηρεσία και η εξασφάλιση άλλου δορυφόρου.

Διασφαλίζεται δωρεάν εξοπλισμός για 5 χρόνια.

Λαμβάνουμε ως αντάλλαγμα 3 επίγειους κομβικούς δορυφόρους, 3 δορυφορικά πιάτα και 200 τερματικά.

Με την νέα σύμβαση παίρνουμε 17 χρονοαναμεταδότες, την ώρα που για 17 χρόνια είχαν αμελήσει να πάρουμε τον τρίτο αναμεταδότη.

Επιτυγχάνουμε να πάρουμε 6 αναμεταδότες έναντι 3.

Το αντικείμενο της συμβάσης είναι η παραχώρηση των δικαιωμάτων σε τροχιακή θέση και συσχετισμένες ραδιοσυχνότητες, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων κρατών. Τα αιτήματα υποβάλλονται στην διεθνή ένωση τηλεπικοινωνιών.

Σε αντίθεση με τις επίγειες ραδιοσυχνότητες, οι οποίες δεν αναιρούνται και δεν καταργούνται, αλλά  μπορούν να μείνουν αχρησιμοποίητες, οι δορυφορικές μπορεί να αναιρεθούν, να ακυρωθούν και να τροποποιηθούν.

Είναι τεράστια, λοιπόν, τα οφέλη από την νέα σύμβαση που καλούμαστε να ψηφίσουμε.»