Δελτίο Τύπου – «Επίσκεψεις του βουλευτή Ι. Μιχελογιαννάκη, μαζί με τοπικούς φορείς, στις πληγείσες περιοχές της Βιάννου και της Μεσσαράς»

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης στις 26/1/2018 επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου Ευάγγελο, και τον ενημέρωσε για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν περιοχές στα νότια της Κρήτης, λόγω των ισχυρών ανέμων στις παράκτιες περιοχές  Κερατόκαμπου – Άρβης – Ψαρής Φοράδας, της Ιεράπετρας και της Μεσσαράς, όπου τα θερμοκήπια, καθώς και άλλες καλλιέργειες, υπέστησαν ολική καταστροφή.

Ο βουλευτής ζήτησε την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες, και μετά τη λήξη του φυσικού φαινομένου να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, ώστε να  αποζημιωθούν οι αγρότες που ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Ο Υπουργός απάντησε ότι το Υπουργείο θα είναι δίπλα στους παραγωγούς και θα γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε να στηριχθούν. Στην συνέχεια ο βουλευτής Ηρακλείου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ Θεοφάνη όπου τον διαβεβαίωσε ότι ήδη από Δευτέρα θα κινητοποιηθούν όλοι οι απαραίτητη μηχανισμοί.

Το Σάββατο 27/1/2018,  βουλευτής Ι. Μιχελογιαννάκης μαζί με τον δήμαρχο Βιάννου Π. Μπαριτάκη, επισκέφτηκαν τις πληγείσες, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, περιοχές του δήμου Βιάννου, και συγκεκριμένα τον Κερατόκαμπο, τους Καψάλους, τον Ξερόκαμπο, την Άρβη και τα λατομία. Ο βουλευτής συναντήθηκε με παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει αυτά να αντιμετωπιστούν άμεσα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καταστραφεί 400 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, εκ των οποίων τα 100 ολοκληρωτικά, σε πάγιο εξοπλισμό και φυτικό κεφάλαιο. Ο βουλευτής πρόκειται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι πληγείσες περιοχές να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και παράλληλα να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών, μέσω ΕΛΓΑ ή ΠΣΕΑ. Για τον λόγο αυτό, θα επικοινωνήσει άμεσα με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Παράλληλα, επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Φαιστού κ. Αρμουτάκη, σχετικά με τις ζημιές που έχουν υποστεί περιοχές του δήμου, προκειμένου να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για την εκτίμησή τους. Επιπλέον, περνώντας από την περιοχή της Άρβης, διαπίστωσε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής, το οποίο έχει υποστεί σημαντική προσάμμωση, για το οποίο πρόβλημα θα ενημερώσει και παράλληλα θα ζητήσει την παρέμβαση του προέδρου του ΟΛΗ.

Σήμερα 28/1/2018, ο βουλευτής μαζί με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, κ. Ορφανουδάκη, επισκέφτηκαν τις πληγείσες θερμοκηπιακές περιοχές του Τυμπακίου, όπου διαπίστωσαν ότι 200 στρέμματα έχουν καταστραφεί, εκ των οποίων τα 50 ολοσχερώς. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Ζαρό, της Κάτω Μάκρες, το Μορόνι, το Απομαρμά και τον Ρουφά, όπου με τον πρόεδρο της κοινότητας Μακρών, κ. Ταμπακάκη, διαπίστωσαν τεράστια καταστροφή ελαιοκαλλιεργειών, τόσο σε καλλιέργειες χοντρολιάς, όσο και σε καλλιέργειες ψιλολιάς. Στις συγκεκριμένες περιοχές η συγκομιδή γίνεται όψιμα, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί τουλάχιστον το 30% της παραγωγής της οποίας η συγκομιδή δεν έχει γίνει ακόμη.

 

Τη Δευτέρα 29/1/18 ο βουλευτής θα μεταβεί στην Αθήνα και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συζητήσουν, κατ’ ιδίαν και με νέα δεδομένα, για την έκταση του προβλήματος και τις ενέργειες που θα γίνουν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης των ζημιών το συντομότερο δυνατό.