Ομιλία του Ι. Μιχελογιαννάκη στη Βουλή, στη συζήτηση του ν/σ του Υπ. Περιβάλλοντος: «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις»

Στην ομιλία του, στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Ι. Μιχελογιαννάκης, μεταξύ άλλων, έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις, για το νέο νομοσχέδιο.

«Οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο νομοσχέδιο αναφέρονται τα όρια περιοχής ευθύνης των 28 υφιστάμενων φορέων και των 8 νέων που πλέον ιδρύονται, και λόγω διευρυμένης χωρικής αρμοδιότητας, αλλάζουν οι ονομασίες των φορέων. Τα όρια της χωρικής αρμοδιότητας των φορέων μπορούν να τροποποιηθούν με προεδρικό διάταγμα. Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της έδρας αλλά και της ίδρυσης παραρτημάτων και συστήνονται άμισθες συμβουλευτικές επιτροπές σε όλους τους φορείς. Οι φορείς θα εφαρμόσουν, θα αξιολογήσουν και θα επικαιροποιήσουν τα σχέδια διαχείρισης και οι μέχρι τώρα 25 ημέρες για παροχή γνώμης γίνονται 35, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος.

Προβλέπεται συνεργασία των φορέων με τις δασικές αρχές, τις λιμενικές αρχές, τις αστυνομικές αρχές και το πυροσβεστικό σώμα.

Δίνεται η δυνατότητα σε τοπικά συνεργεία για προστασία και διαχείριση περιβάλλοντος.

Θεσμοθετούνται 7-μελή συμβούλια, με δυνατότητα εκπροσώπησης της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, της κοινωνίας πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας και των ΜΚΟ.

Για το 2018 προβλέπεται επιχορήγηση από τακτικό προϋπολογισμό με 4 εκατ. ευρώ, κάλυψη μισθοδοσίας από Πράσινο Ταμείο για το 2019, το 2020 κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τον Προϋπολογισμό και από το 2021 κι έπειτα επιχορήγηση πλήρως από τον Προϋπολογισμό. Επίσης, προβλέπονται πόροι από χρήση του αιγιαλού, της παραλίας, των υδροηλεκτρικών έργων, των χιονοδρομικών κέντρων και των ιαματικών πηγών.

Προβλέπεται διοικητική και τεχνική υποστήριξη στην Επιτροπή Φύση 2000.

Με το παρόν νομοσχέδιο, παράλληλα, μπαίνει τάξη στα χιονοδρομικά κέντρα και δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης σε υφιστάμενα κάμπινγκ που βρίσκονται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και σε περιοχές Natura. Δίνεται και η δυνατότητα για έγκριση επέμβασης για έργα ύδρευσης σε περιοχές Natura. Επίσης, γίνεται παρέμβαση και όσον αφορά στα ορειβατικά καταφύγια, αλλά και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περιοχές Natura. 

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε μη δασικούς υπαλλήλους, που έχουν άδεια να οδηγούν υπηρεσιακό όχημα, να οδηγούν σε δασικές υπηρεσίες, κατά τα νυχτερινά περίπολα.

Δημιουργούνται προστατευτικά δίκτυα, για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού μεδουσών.

Τέλος, με αυτό το νομοσχέδιο, διατηρούμε τη βιοποικιλότητα, προστατεύουμε το εθνικό φυσικό κεφάλαιο και ενισχύουμε το τοπικό προϊόν, την περιφερειακή ανάπτυξη και την εργασία.»