Δελτίο Τύπου – Αναφορά του Ι. Μιχελογιαννάκη στη ΒτΕ, των επιστολών του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, σχετικά το όριο οφειλών ΕΦΚΑ Αγροτών και το διαγωνισμό ΠΑΑ Νέων Αγορτών

Ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, κατέθεσε ως αναφορές στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, με παραλήπτη την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Αχτσιόγλου και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αποστόλου, τις επιστολές του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου του Δήμου Φαιστού Ηρακλείου.

Η μια επιστολή αφορά το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ρύθμιση σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ Αγροτών που τελούν υπό συνταξιοδότηση, και η δεύτερη επιστολή αφορά την ένταξη όλων των ισοβαθμούντων και επιλαχόντων υποψηφίων αγροτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2014-2020.

 

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του Συλλόγου Αγροτών Τυμπακίου, σχετικά με το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ρύθμιση σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ Αγροτών που τελούν υπό συνταξιοδότηση, αναλύεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ Αγροτών (ΟΓΑ), οι οποίοι τελούν υπό συνταξιοδότηση, αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 4.000 ευρώ και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών, με αποτέλεσμα η αίτηση συνταξιοδότησής τους να μένει σε εκκρεμότητα. Καταλήγοντας στην επιστολή, ζητούν να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να αυξηθεί το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ρύθμιση, σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ Αγροτών που τελούν υπό συνταξιοδότηση.

 

Στην επιστολή του Συλλόγου Αγροτών Τυμπακίου, σχετικά με το ΠΑΑ Νέων Αγροτών, αναλύεται η κατάσταση της κατάταξης των ισοβαθμούντων επιτυχόντων και των επιλαχόντων Νέων Αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2014-2020. Στην ανάλυση γίνεται ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των 35 ισοβαθμούντων επιτυχόντων μένουν εκτός προγράμματος, λόγω έλλειψης πιστώσεων, και ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός επιλαχόντων που μένουν εκτός, επίσης, λόγω έλλειψης πιστώσεων. Εκτεταμένη αναφορά γίνεται στους λόγους για τους οποίους είναι εξαιρετικά μεγάλο πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης της Κρήτης, αλλά και για τους ίδιους του υποψήφιους, που έδωσαν την ψυχή τους στην προσπάθεια προώθησης της δουλειάς τους, το γεγονός ότι κινδυνεύει να μένει εκτός προγράμματος ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Νέων Αγροτών. Τέλος, ζητούν να βρεθεί η πολιτική βούληση ώστε να βρεθούν οι πιστώσεις για να ενταχθούν στο ΠΑΑ όλοι οι ισοβαθμούντες επιτυχόντες, αλλά και οι επιλαχόντες του διαγωνισμού.