Ομιλία του Ι. Μιχελογιαννάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις»

Στην ομιλία του, στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, ο βουλευτής Ι. Μιχελογιαννάκης, μεταξύ άλλων, έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις, για το νέο νομοσχέδιο.

«Καταρχήν οι αλλαγές στα εξεταζόμενα μαθήματα της γ’ τάξης του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου και ότι η τελική εξέταση θα γίνεται σε 4 μαθήματα, είναι πολύ σημαντικό και σηματοδοτεί το τέλος των ατελείωτων εξετάσεων.

Σημαντική είναι και η δημιουργία σχολικών μονάδων σε όλα τα καταστήματα κράτησης, καθώς και τα τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, δείχνουμε ευαισθησία και ηθική, με την καθιέρωση επιτροπών ηθικής και έρευνας.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα που διευθετείται, είναι και η δυνατότητα μετεγγραφής στα αδέλφια που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις.

Η καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, θα απορροφήσει χιλιάδες παιδιά και θα ανοίξουν θέσεις για πολλούς εκπαιδευτικούς.

Πολύ σημαντικό, επίσης, για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, είναι η οργάνωση τμημάτων 2ετούς εκπαίδευσης, με επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Πλέον, 1.100.000 κάτοικοι σε 17 δήμους στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του λεκανοπεδίου θα υποδεχθούν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Απορροφώνται τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά,  60 ερευνητικά εργαστήρια και 42 τμήματα σπουδών, τα οποία γίνονται 26.

Προβλέπονται απαιτητικά προσόντα για την εκλογή επίκουρου καθηγητή και αναπληρωτή καθηγητή.

Το νέο πανεπιστήμιο καλύπτει γνωστικά πεδία κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών επιστημών, επιστημών μηχανικών, επιστημών τροφίμων, επιστημών υγείας και πρόνοιας και καλλιτεχνικών σπουδών.

Οι νυν φοιτητές των ΤΕΙ μπορούν είτε να ολοκληρώσουν το ΤΕΙ που φοιτούν, ή το αντίστοιχο τμήμα του νέου πανεπιστημίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπερβεί το 6ο έτος σπουδών συν 2 χρόνια επιπλέον.

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Επιπροσθέτως, φέτος, εξασφαλίσαμε επιπλέον 52 εκατ. για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και 500 εκατ. αύξηση για την έρευνα.

Τέλος, το 2017 δημιουργήθηκαν 500 νέες θέσεις εργασίας και ακολουθούν άλλες 500 το 2018.

Με το νέο νομοσχέδιο, ισχυροποιούμε την εκπαίδευση και την καθιστούμε ανταγωνιστική διεθνώς.»