Επικοινωνία του Ι. Μιχελογιαννάκη με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με την αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας σε παραβάσεις εταιρικών οχημάτων

Ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, σε επικοινωνία του με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζη, του εξέθεσε το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη νομοθέτηση των ρυθμίσεων του νέου Κ.Ο.Κ..

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις διατάξεις του Ν. 4530/18 όπου ο καινούριος Κ.Ο.Κ. προβλέπει ότι οι οδηγοί που πραγματοποιούν συγκεκριμένες παραβάσεις τιμωρούνται με άμεση αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και στο πρόβλημα που δημιουργείται όταν το όχημα είναι επαγγελματικό (π.χ. εταιρικό φορτηγό όχημα) και ο οδηγός είναι μισθωμένος επαγγελματίας και όχι αποκλειστικός χειριστής του οχήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εκάστοτε εταιρία «τιμωρείται» για την ατομική παράβαση του εν λόγω οδηγού, θέτοντας εκτός κυκλοφορίας ένα βασικό εργαλείο λειτουργίας της εταιρίας, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της, ακόμα και αναστολή των εργασιών της, στους κρίσιμους οικονομικά καιρούς που διανύουμε.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μιχελογιαννάκης πρότεινε να θεσπιστεί χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οδηγού, αλλά όχι αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και ζήτησε από τον Υπουργό να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο να επαναπροσδιοριστούν οι παράμετροι σύμφωνα με τις οποίες θα γίνεται αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας επαγγελματικών οχημάτων, ώστε να μην αναστέλλεται η κυκλοφορία τους, από τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όχημα από άλλον οδηγό με την απαιτούμενη οδική συμπεριφορά.