Παρατηρήσεις του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη όσον αφορά τις δομές Υγείας

Η υγεία είναι δικαίωμα και αγαθό, στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, προτεραιότητα μας πρέπει να  είναι η ενίσχυση όλων των δομών. Οι μεταρρυθμίσεις «απορρύθμισης και διάλυσης» που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ελέω  μνημονιακών επιταγών, οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση των πάντων, με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε  άυπνα το επόμενο διάστημα για να ανατρέψουμε αυτό το εξαιρετικά άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας τα τελευταία χρόνια.

 

ü  Είναι αδιανόητο για κάθε ιατρική ειδικότητα και για κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων, να υπάρχει συγκεκριμένο όριο ανά παραπεμπτικό και ανά ΑΜΚΑ.

ü  Είναι αδιανόητο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατέχει μόνο το 17% της αγοράς. Είναι αδιανόητο η ελληνική ένα ελληνικό φάρμακο χρειάζεται 2,5 χρόνια για έγκριση και ένα ξένο εισαγόμενο μόνο 8 μήνες.

ü  Πρέπει άμεσα να καταργηθεί η ΕΣΑΝ και τα ΚΕΝ, δηλαδή τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, που υπολογίζουν το κόστος ανά ασθενή με στατιστικά κριτήρια.

ü  Ενώ όσον αφορά τους φαρμακοποιούς. Οι μνημονιακές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων οδήγησαν και αυτόν τον κλάδο και ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους  του κλάδου σε μαρασμό. Οι φαρμακοποιοί, πέραν του ότι είναι απλήρωτοι, αρχίζουν με ποσοστό κέρδους στο καινούργιο φάρμακο, το οποίο είναι μικρότερο από τα λεγόμενα φτηνά και  την ώρα που κάθε μέρα μπαίνουν χιλιάδες καινούργια φάρμακα. Αν συνυπολογίσει κάποιος το Clow back και το rebate  λόγω ανεπάρκειας, το μείγμα είναι εκρηκτικό.

 

Γενικότερα όσων αφορά τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νομό μας παρατηρούμε τα κάτωθι.

 

Κέντρα Υγείας.

Η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας είναι δραματική.

  1. Ελλείψεις σε ειδικότητες.
  2. Ελλείψεις σε εξοπλισμό.
  3. Οι συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται.
  4. Ελλείψεις για συντήρηση και καθαριότητα.
  5. Ο στόλος του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί.
  6. Το ΠΕΔΥ είναι ανεπαρκές με  μεγάλη έλλειψη ειδικοτήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  7. Από 1 Ιανουάριου 2015 τα ΚΥ θα ανήκουν στις περιφέρειες χωρίς καν να έχει σχεδιαστεί η αποκοπή τους από τα νοσοκομεία. Σας υπενθυμίζω ότι 19.000 μεταφορές γίνονται από κέντρα υγείας στα νοσοκομεία.
  8. Απαράδεκτη είναι η  καθυστέρηση των 180 ασθενοφόρων.

Ενδεικτικά αναφέρω :

Κέντρο Υγείας Βιάννου.

Μη καλυμμένες βάρδιες ασθενοφόρων χωρίς μικροβιολόγο χωρίς παιδίατρο, χωρίς οδοντίατρο. Η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Δήμο Βιάννου είναι παραπάνω από αναγκαία, δεδομένου ότι  καλείται  ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου, ή από άλλα Κέντρα Υγείας εάν υπάρχουν διαθέσιμα,  με ότι αυτό συνεπάγεται για τον άμεσο κίνδυνο της υγείας των ασθενών, καθώς  καλείται να διασχίσει μια απόσταση 70 χιλιομέτρων και άλλων τόσο για να επιστρέψει.

 

Κέντρο Υγεία Μοιρών.

Από τις 11 θέσεις γενικών γιατρών που προβλέπονται στο οργανόγραμμα έχουν καλυφτεί μόνο οι τρεις. Δεν υπάρχουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως ακτινολόγος, μικροβιολόγος, γυναικολόγος, χειρουργός, ορθοπεδικός. Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, γιατρού και προσωπικού, ενώ είναι τραγική η έλλειψη σε υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Η μοναδική παιδίατρος του κέντρου για όλη την περιοχή της Μεσαράς και του Νότιου Ρεθύμνου καλείται να κάνει εφημερίες στην Παιδιατρική Κλινική του «Βενιζέλειου», με αποτέλεσμα να βρίσκεται 2-3 μέρες την εβδομάδα στο ΚΥ Μοιρών

Αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της ανάκλησης 3 αποσπασμένων νοσηλευτριών (παρατάθηκε η παραμονή τους στο ΚΥ Μοιρών μόνο για ένα τρίμηνο). Επιπλέον, υπάρχει ένας οδηγός ασθενοφόρου και ένας τραυματιοφορέας για την κάλυψη βάρδιας και ένα μοναδικό όχημα ασθενοφόρου.

Σοβαρό είναι και το κτιριακό πρόβλημα. Επιπρόσθετα, για την υπηρεσία καθαριότητας οι 2 εργαζόμενες δεν επαρκούν.

 

Κέντρο Υγείας Χάρακα.

Την έλλειψη οδηγών, καθώς από τους 8 που απαιτούνται έχει στην διάθεση του μόλις 4. Όλοι θυμόμαστε την μεταφορά ηλικιωμένου με καρότσα.

 

Κατάσταση στα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, περίπου 600 άτομα περιμένουν ως και 5 ώρες μέχρι να εξεταστούν.  Απαιτείται η πρόσληψη περίπου 50 νοσηλευτών, 60 γιατρών και άλλα 40 άτομα άλλων ειδικοτήτων. Αν όμως είχαν διατεθεί τα απαραίτητα κονδύλια ο ημερήσιος αριθμός τακτικών χειρουργείων θα είχε αύξηση έως και 50%.

 

ΠΑΓΝΗ

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι μπορεί να σημαίνει η παραμικρή έλλειψη, υλικοτεχνική και σε ανθρώπινο δυναμικό, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου, αξίζει να αναφέρουμε ότι εξετάστηκαν περισσότεροι από 103 χιλιάδες ασθενείς το 2014 στα εξωτερικά του ιατρεία. Είναι μεγάλη η ανάγκη να υπάρχει σωστή καρδιοχειρουργική κλινική στην Κρήτη. Ο νέος Δυπεάρχης Κρήτης είναι καρδιολόγος και  γνωρίζει καλά το θέμα.

 

Βενιζέλειο

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο χρωστάει περίπου 8000 ρεπό στους εργαζόμενους και έχουμε μπει ήδη στο 2015. Πολλά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η μονάδα ψυχικής υγείας του Νοσοκομείου.

 

Ειδικευόμενοι Ιατροί.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί αποτελούν τον κορμό του συστήματος υγείας στα δημόσια νοσοκομεία εφημερεύοντας 36 ώρες χωρίς ξεκούραση. Διεκδικούν τα νόμιμα δεδουλευμένα.

 

Περιουσία του Πανανείου

Στην ουσία αναξιοποίητη παραμένει η περιουσία του Πανάνειου.  Υπενθυμίζω ότι, πριν από 25 περίπου χρόνια παραχωρήθηκαν 76 ακίνητα και έως  σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα.

 

ΙΚΑ Αγίου Μηνά 

Ως γνωστό, στο Ηράκλειο Κρήτης, υπάρχει ένα ιδιόκτητο κτίριο που ανήκει στο  ΙΚΑ και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης μας. Τα πλεονεκτήματα του καταστήματος του ΙΚΑ Αγίου  Μηνά είναι πολλά, με κυριότερο αυτό της άμεσης προσβασιμότητας από τους  πολίτες – ασφαλισμένους του Ηρακλείου. Δυστυχώς, κατά καιρούς, η κακή διαχείριση των διοικήσεων του Ιδρύματος, είχε φορτώσει το ΙΚΑ με υπέρογκα ενοίκια και με ένα κατάστημα ΙΚΑ στην περιοχή Εσταυρωμένου στο Δ.Δ Βουτών του δήμου Ηρακλείου, του οποίου η προσβασιμότητα, ιδιαίτερα σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του. Ως εκ τούτου, το καθολικό αίτημα των εργαζομένων και όχι μόνο, για την παραμονή των υπηρεσιών που εδράζονται στο ιδιόκτητο κτίριο της Αγίου Μηνά και ο εμπλουτισμός του, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αστικό κέντρο υγείας, δηλαδή μονάδα υγείας, το οποίο αποτελεί έναν  από τους δύο πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο.

 

 

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ