«Ο αθλητισμός πρέπει να γίνει αξιόπιστος»

Η βία στα γήπεδα συνιστά φαινόμενο σύνθετο, ως προς τα αίτια που την προκαλούν και την αναπαράγουν και τις μορφές υπό τις οποίες εκδηλώνεται, καθώς επίσης και εξαιρετικά περίπλοκο στην αντιμετώπισή του. Βούληση της πολιτείας είναι να καταπολεμήσει όσο το δυνατόν δραστικότερα τα επικίνδυνα φαινόμενα βίας που όλο συχνότερα εμφανίζονται και διαρκώς εντείνονται. Με το  σχέδιο   νόμου, του οποίου η διαβούλευση τελειώνει την Μ. Δευτέρα, επιδιώκεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας. Το νομοσχέδιο φέρει το όνομα «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» και μεταξύ άλλων προβλέπονται, η  ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της πολιτείας σε τομείς, όπως η διαιτησία και η προσυνεννόηση αποτελέσματος αγώνα, η επιβολή πειθαρχικών μέτρων εναντίον συλλόγων για επεισόδια στα γήπεδα και η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων των ομοσπονδιών με τακτικούς και μόνο δικαστές.

Προβλέπεται σειρά διοικητικών μέτρων, κατά των συλλόγων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή φέρουν αντικειμενική ευθύνη. Αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρμοδίου Υπουργού, ο οποίος, θα μπορεί να επιβάλει και μέτρα προληπτικού χαρακτήρα για την αποτροπή επανάληψης φαινομένων βίας. Αναδεικνύεται ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με την ευθύνη τους για την αποτροπή φαινομένων βίας. Αξίζει βεβαίως να τονιστεί, ότι τα ποσά από την είσπραξη των προστίμων διατίθενται  για  την  προώθηση  του  ερασιτεχνικού  αθλητισμού  και  της αθλητικής παιδείας.

Ειδικότερα, τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν ως και τα 25.000.000 ευρώ, να αποφασιστεί  απαγόρευση από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ  όπως τονίζεται, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να γίνει έως και ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

Στο θέμα των προσυνεννοημένων αγώνων, η ΕΕΑ θα μπορεί να εισηγείται, την απαγόρευση εισόδου στο κουπόνι του Στοιχήματος, ομάδων, που εμφανίζονται με συχνότητα στους φακέλους που στέλνει η UEFA στην Ομοσπονδία και αφορούν αγώνες ύποπτους χειραγώγησης. Μάλιστα, θα δίνεται το δικαίωμα στον αρμόδιο υπουργό να αποφασίζει τη χρονική μετάθεση αγώνα, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες απόπειρας χειραγώγησής του.

Όσον αφορά την διαιτησία, με κλήρωση θα είναι τα τρία από τα πέντε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, ενώ  υπάρξει και διάταξη υποχρέωσης των διαιτητών να καταθέτουν στην ΕΕΑ δηλώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης (πόθεν έσχες), οι οποίες θα υποβάλλονται σε έλεγχο. Αναβαθμισμένος θα είναι  και ρόλος της ΔΕΑΒ με τη θέσπιση «παρατηρητή αποδυτηρίων«.

Επίσης, για να ξεκινήσουν  τα πρωταθλήματα, θα πρέπει να εφαρμοστούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, για το οποίο έχουν δοθεί 13 εκατ. ευρώ για να δημιουργηθούν οι προδιαγραφές λειτουργίας του μέτρου και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα,  και το μέτρο με τις κάμερες.  Ενώ παρελθόν θα αποτελέσουν και τα εισιτήρια στους μη αναγνωρισμένους συνδέσμους οπαδών.

 

Τέλος, η πρόβλεψη για στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων των αθλητικών ομοσπονδιών με τακτικούς δικαστές και μόνο, σε αντίθεση με το μεικτό σημερινό σύστημα που έχει ως προέδρους συνταξιούχους δικαστικούς και δικηγόρους ως μέλη, θα επεκταθεί και στους υπεύθυνους άσκησης πειθαρχικών διώξεων (ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς) οι οποίοι, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να είναι τακτικοί εισαγγελείς. Επίσης, προτείνεται η έκθεση της ΟΥΕΦΑ να αποστέλλεται  από ΕΠΟ, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Πρέπει να υπάρχει το αυτοδιοίκητο, αλλά, άλλο αυτοδιοίκητο και άλλο αυτόνομο, όπου το αυτόνομο, όπως και σε κάθε άλλο νομικό πρόσωπο, οφείλουμε να το ελέγχουμε.

Ο αθλητισμός, δυστυχώς, έχει χάσει τον αληθινό του χαρακτήρα, έχει αλλοιωθεί, η ανάδειξη φαινομένων ευνοιοκρατίας και αναξιοκρατίας, διαφθοράς και διαπλοκής, παρανομίας και ενίοτε προκλητικής ατιμωρησίας, αθέμιτου ανταγωνισμού και παραγοντισμού, είναι φαινόμενα σήψης.

Ο αθλητισμός πρέπει να γίνει αξιόπιστος.

Πρέπει να υπάρξει σε κράτος δικαίου.

Πρέπει να εκδημοκρατιστεί.

.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ