Συνέντευξη του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στην εφημερίδα kontranews και στην Στέλλα Γκαντώνα

Συνέντευξη του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στην kontranews και στην Στέλλα Γκαντώνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, στις 3 Ιανουαρίου 2016.

Η νέα χρονιά κάνει ποδαρικό με επιπλέον φόρους για μισθωτούς, αγρότες, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση μπορεί κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες να αντέξει; και για πόσο;

Η αλήθεια είναι ότι μειώσαμε τις συντάξεις.  Με το πάγωμα, μετά την μείωση στα 392 €, την κατάργηση του προνοιακού τμήματος, την μείωση κατά 1% όλων των νέων κύριων συντάξεων σύμφωνα με την  διάταξη του «νόμου Ρέππα», την αύξηση της εισφοράς περίθαλψης στις συντάξεις από 4% σε 6% και την επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές δεν μπορούμε να μην μιλάμε για μείωση. Προτάσεις όμως οι οποίες αποφέρουν έσοδα, αποδίδουν δικαιοσύνη, ανατρέπουν τη δημιουργία αποστημάτων, απονευρώνουν όλες τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και δημιουργούν αναχώματα,  υπάρχουν, ας αξιολογηθούν και ας υιοθετηθούν. Όπως πρόσφατα δήλωσα, υπάρχει η δυνατότητα μέσω 5 βημάτων, να βρεθούν τα απαιτούμενα έσοδα, ώστε να μην περισκοπούν τόσο οι κύριες, όσο και οι επικουρικές. Η κυβέρνηση λοιπόν μπορεί να αντέξει αν αξιοποιήσει την δυναμική και των 153 βουλευτών. Πρέπει λοιπόν να διορθωθεί ο τρόπος με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις και να αξιοποιηθούν όλοι οι βουλευτές ώστε να υπάρξει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Τα παρεάκια δεν μπορούν να αποφασίζουν για όλους.

Οι 153 θα ψηφίσουν ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια; Κι αν ναι, γιατί ζητάτε και την συναίνεση των άλλων;

Ο κάθε ένας μας έχει τις απόψεις του, τις οποίες και εκφράζει τόσο μέσα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όσο και δημόσια. Προσωπικά, έχω προτείνει αρκετές  φορές  τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού, όσο και στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Για παράδειγμα σας αναφέρω, την πρόταση εξαγοράς των δανείων από τους δανειολήπτες, με τις χαριστικές τιμές που ετοιμάζονται να δοθούν στα ξένα funds. Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένω να δω αν υιοθετηθούν κάποιες προτάσεις και σε συνδυασμό με την αποτίμηση των περιοδειών που έκανα σε όλο το νομό Ηρακλείου, όπου συνομίλησα με πλήθος συμπολιτών μου, θα πράξω αναλόγως. Εμείς ζητήσαμε την έναρξη ενός διαλόγου για τα μείζονα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, του προσφυγικού και της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά δυστυχώς, αντί διαλόγου σε αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα, ξεκίνησαν τα σενάρια για νέα κυβερνητικά σχήματα.

Με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπάρξει συγκυβέρνηση; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Επαναλαμβάνω, εμείς δεν μιλάμε για συγκυβερνήσεις, ούτε και για οικουμενικές, μιλάμε για συναίνεση.   Εφόσον όμως με ρωτάτε, σας απαντώ ότι, δυστυχώς ορισμένοι, όσο και να θέλουν να κρυφτούν, δεν μπορούν. Το ΠΑΣΟΚ έχει αρκετά βαρίδια τα οποία αν δεν φύγουν, δεν θα μπορέσει καν να συναινέσει, πόσο μάλλον να συγκυβερνήσει.

Με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη;

Ο κ. Λεβέντης ζήτησε τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις δυνάμεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συστρατευθούν και την ίδια στιγμή, με εκφράσεις του, τορπίλιζε την πρόταση του. Για να ξεκαθαρίσουμε όμως τα πράγματα,  τόσο η οικουμενική κυβέρνηση, η κυβέρνηση δηλαδή που συγκροτείται με τη συναίνεση, τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων, όσο και η συγκυβέρνηση, η οποία απαιτεί την συναίνεση σε μια σειρά επιμέρους ζητημάτων για την αποδοχή της από κοινού συμμετοχής σε μια κυβέρνηση, έχουν ως προαπαιτούμενο, τη συναίνεση, την οποία, προς το παρόν, δεν επιδεικνύει κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει αφετηρία πολιτικών εξελίξεων; Προσωπικά έχετε κάποια προτίμηση;

Δυστυχώς, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η κάθε αλλαγή και η κάθε παραφωνία που δημιουργείται μέσα στα κόμματα, έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις και διαστάσεις της ζωής των Ελλήνων πολιτών. Η απουσία συναίνεσης, για μείζονα Εθνικά ζητήματα και σοβαρούς τομείς, είναι και το αίτιο και το αιτιατό αυτών των καταστάσεων. Αν με ρωτάτε ποιος από τους δύο εν τέλει μονομάχους, μέσα σε αυτή την προεκλογική περίοδο για τη Νέα Δημοκρατία, ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, δίχως άναρχες αντιπολιτευτικές κραυγές ; Σας απαντώ, κανείς.

Αν οι δανειστές ζητήσουν και νέα μέτρα, είστε έτοιμοι να «βάλετε πλάτη» ξανά; Στην κυβέρνηση εννοώ και εμμέσως και στους δανειστές…

Οι δανειστές πάντα ζητούν νέα μέτρα, το θέμα είναι τι προτάσσουμε εμείς και τι θα εφαρμόσουμε ως αντίμετρα ή ως εναλλακτικές λύσεις, έως ότου έρθει η διαφαινόμενη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και η υλοποίηση της αλλαγής πορείας της, μετά και την παραδοχή της καταστροφικότητα των μέτρων λιτότητας. Προσωπικά, η ψήφιση της συμφωνίας του Ιουνίου  και των προαπαιτούμενων μέτρων, ήταν αποτέλεσμα της ασάφειας των προτάσεων  που ακούγονταν ως «άλλη λύση», της δημιουργίας της πρότασης του παράλληλου προγράμματος και των αιτημάτων της κοινωνίας για ευρώ και Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε καλά που υπέγραψε τρίτο μνημόνιο ή εξαπάτησε το λαό, πράγμα για τον οποίο τον κατηγορεί και η πρ. πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Ο Ελληνικός λαός θα εξαπατηθεί αν συγχρόνως με την συμφωνία, δεν υλοποιηθεί και το παράλληλο πρόγραμμα που προτάσσαμε προεκλογικά. Ο Πρωθυπουργός εκβιάστηκε ωμά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατάφερε όμως να αποτρέψει την υιοθέτηση μιας σειράς δυσμενών μέτρων και την δημιουργία καταστάσεων, κυριολεκτικά θανατηφόρων για την χώρα μας. Έφερε λοιπόν μια συμφωνία, η οποία και γνωστοποιήθηκε σε όλους τους Έλληνες, την οποία υπέγραψαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  συγχρόνως όμως, προέταξε και μια σειρά παράλληλων μέτρων, ενός παράλληλου προγράμματος, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες των μέτρων της συμφωνίας. Επαναλαμβάνω λοιπόν, αν αυτό το πρόγραμμα δεν υλοποιηθεί με σταθερό βηματισμό, τότε ναι, μπορώ να πω ότι εξαπατηθήκαμε όλοι.

Η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη σας, από τι θα κριθεί στο νέο έτος; Πόση είναι η πίστωση χρόνου που διαθέτει

Με το ξεκίνημα την νέας χρονιάς υλοποιείται και μέρος του παράλληλου προγράμματος, το οποίο ήρθε, κακώς βέβαια, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Υπάρχει λοιπόν η πρόθεση, δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει άμεσα να  προχωρήσουμε και το λέω ξανά, στην υλοποίηση του συνόλου του παράλληλου προγράμματος και στην δημιουργία των αναχωμάτων που απαιτούνται. Πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν εναλλακτικές λύσεις, έναντι των καταστροφικών που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Ο κόσμος δεν θα αντέξει των τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, την μείωση κατά 15% στο ΕΦΑΠΑΞ, την μείωση του ΕΚΑΣ και την περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Η αντοχή, η ανοχή και η υπομονή των Ελλήνων πολιτών είναι σε οριακό σημείο.

Διαβάστε την συνέντευξη στην kontranews : Περιμένω να δω το Ασφαλιστικό για να αποφασίσω τη στάση μου