Συνέντευξη του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στην οικονομική ιστοσελίδα bankingnews.gr και στον Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Συνέντευξη του Γιάννη  Μιχελογιαννάκη στην οικονομική  ιστοσελίδα  bankingnews.gr και στο  Νίκο  Θεοδωρόπουλο η οποία δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016.

Στο ενδεχόμενο να μη δώσετε ψήφο σε κρίσιμα νομοσχέδια της κυβέρνησης όπως είναι το Ασφαλιστικό αλλά και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών, θα φέρεται την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα όρια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ; Τι θα κάνει ο κ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, θα δώσει ψήφο στα κρίσιμα νομοσχέδια ή ΟΧΙ ;

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσοι στηρίζουμε αυτή τη Κυβέρνηση κάναμε ξεκάθαρο στον Ελληνικό ότι υπάρχει μνημόνιο, υπάρχει όμως και η δυνατότητα μέσω του παράλληλου προγράμματος που προτάξαμε, να αμβλυνθούν οι αδικίες και να ξεκινήσει σιγά, σιγά η ανατροπή των όσων μας έφεραν εδώ και όσων στρεβλών δημιούργησε το παλιό και σάπιο πολιτικό σύστημα. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι είναι αδιανόητο να υποστηρίξουμε νομοθετήματα τα οποία δεν έχουν ψήγμα από το παράλληλο πρόγραμμα ή δεν συνδυάζονται με νόμους οι οποίοι εφαρμοζόμενοι δημιουργούν αναχώματα. Ξεκαθαρίζω ότι τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ κι αυτά τα αστεία με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών εγώ δεν τα ψηφίζω.

Κύριε Μιχελογιαννάκη, τι θα κρίνει τη θετική ή αρνητική ψήφος σας σε νομοσχέδια της κυβέρνησης ;

Όπως έχω δηλώσει ξανά, υπάρχουν προτάσεις μέσα από το παράλληλο πρόγραμμα, αλλά και νέες προτάσεις οι οποίες αν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν, θα δημιουργήσουν αναχώματα και θα δώσουν δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να αρχίσουν ξανά να ελπίζουν, ώστε να δημιουργηθούν με τη συμμετοχή όλων μας οι στέρεες βάσεις της επόμενης μέρας για τη χώρα μας. Όλα όσα είναι λοιπόν προς αυτή τη κατεύθυνση θα έχουν τη θετική ψήφο μου.

Κύριε Μιχελογιαννάκη αφού δώσατε ψήφο στο Μνημόνιο στις  14 Αυγούστου, το οποίο καθόριζε τις μετέπειτα κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ποια είναι τα γεγονότα εκείνα που σας κάνουν να απομακρύνεστε από την κυβερνητική  πλειοψηφία ;

Σε όλο τον κοινοβουλευτικό μου βίο δεν απομακρύνθηκα ποτέ από όσα έλεγα και συζητούσα με τους πολίτες. Μετά την ψήφιση του μνημονίου, συζήτησα ξανά με τον κόσμο αρκετές φορές όπου ξεκαθάρισα τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή μου την απόφαση και συγχρόνως συνδιαμόρφωσα μαζί του τα ελάχιστα απαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να κοιτάξουμε μπροστά. Κάναμε μια πρόταση στον κόσμο, σκληρή λόγω του μνημονίου αλλά και ελπιδοφόρα λόγω του παράλληλου προγράμματος από  αυτή δεν έχω σκοπό να απομακρυνθώ.

Κύριε Μιχελογιαννάκη στο ενδεχόμενο άρνησης ψήφου σε κάποια κρίσιμα νομοσχέδια είσθε διατεθειμένος να δώσετε τη βουλευτική σας έδρα ;

Όπως ανάφερα και παραπάνω, οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους και με τοποθέτησαν στην κορυφή για όλα όσα συζητούσαμε τόσο ως κόμμα, όσο και ως υποψήφιοι βουλευτές και τα οποία αποτυπώθηκαν στο πρόγραμμα μας. Οι πολίτες μου έδωσαν τη βουλευτική έδρα βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, οι πολίτες μπορούν να μου την αφαιρέσουν.

Κύριε Μιχελογιαννάκη η κυβέρνηση πρόσφατα έφερε στη Βουλή το Παράλληλο Πρόγραμμα με διατάξεις που αφορούσε κοινωνικές ομάδες, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από του Θεσμούς και το απέσυρε. Σήμερα η κυβέρνηση κρίνεται για τις προθέσεις της ή για την εφαρμογή του Μνημονίου έτσι ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της ; 

Ευθείς εξαρχής δήλωσα ότι, έστω και αυτή η ολιγοήμερη απόσυρση των διατάξεων δεν έπρεπε να  πραγματοποιηθεί και για συμβολικούς λόγους. Όπως επίσης δήλωσα ότι και οι διατάξεις που πέρασαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες δημιουργούν αναχώματα,  έπρεπε να έχουν έρθει με νόμο. Η κυβέρνηση κρίνεται από τον κόσμο για τα όσα προέταξε προεκλογικά και από την τρόικα για τα όσα δεσμεύτηκε στην συμφωνία. Υπάρχουν προτάσεις οι οποίες αν υιοθετηθούν δημιουργούν δυνατότητες ομαλής υλοποίησης και των δύο δεσμεύσεων.

Κύριε Μιχελογιαννάκη τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέσα από το Μνημόνιο ;

Όπως είπαμε υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από το μνημόνιο και συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς το λαό. Μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας εάν εργαστούμε συλλογικά.

Κύριε Μιχελογιαννάκη είσθε ικανοποιημένος από την κυβερνητική διαχείριση των τελευταίων μηνών. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει απουσία πολιτικής ή διαπιστώνεται  έλλειψη ανθρώπων να την εφαρμόσουν ;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ευχαριστημένος. Δυνατότητες υπάρχουν και μάλιστα υπάρχουν πολλές. Η κυβέρνηση διαθέτει  153 βουλευτές προς αξιοποίηση, τους οποίους οφείλει να αξιοποιήσει και να μην παίρνονται «αποφάσεις παρέας». Η δυναμική αυτής της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αναδειχθεί  μέσα από ολίγους αλλά μέσα από το σύνολο των δυνατοτήτων της. Ο Τσίπρας, με 153 μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση εάν μας ακούσει. Υπάρχουν λογικές και αξιοποιήσιμες προτάσεις. Εάν προχωρήσουν χωρίς να αλλάξουν αγροτικό και φορολογικό  είναι λάθος και έγκλημα και θα το πληρώσουν.

Πριν λίγες ημέρες ξέσπασε σάλος και για περίεργους διορισμούς, τι έχετε να πείτε ;

Η αριστερά όχι μόνο πρέπει να είναι ηθική, αλλά πρέπει και να το δείχνει. Δυστυχώς μια σειρά από ζητήματα μας έχουν κάνει να χάσουμε το αξιακό μας πλεονέκτημα. Χάνουμε και το αντιμνημονιακό μας κοστούμι, τι θα γίνουμε στο τέλος ;. Ας σοβαρευτούν ορισμένοι λοιπόν.

Ο εκλογικός νόμος κατά το γνώμη σας πρέπει να αλλάξει ;

Αυτό με το μπόνους των 50 εδρών δεν μπορεί να μείνει. Πρέπει να αφαιρεθούν έδρες και από τις μεγάλες περιφέρειες. Όσον αφορά την περιφερειακή ενότητα  που εκλέγομαι, την οκταεδρική του Ηρακλείου, θεωρώ ότι πρέπει να κοπεί στα δύο.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο  bankingnews.gr : Γιάννης Μιχελογιαννάκης στο bankingnews