Μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, με ευθύνη θέτει προτεραιότητες και προσπαθεί με σταθερά βήματα να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας. Τα μέτρα αυτά είναι:

1ον Η έμφαση που θα δοθεί στο νέο εξεταστικό σύστημα ώστε να δημιουργήθει ένα νέο υγειές περιβάλλον στον χώρο της παιδείας. Ενώ σημαντικό βήμα αποτελεί η παροχή δωρεάν διαδικτύου στους πρωτοετής φοιτητές.

2ον Ψηφίστηκε ο νόμος ώστε οι πολιτικοί μηχανικοί και οι δικηγόροι που δεν ασκούν το επάγγελμα να μην είναι υπόχρεοι να καταβάλουν εισφορές.

3ον Θα επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις με point system σε εργοδότες που αυθαιρετούν.

4ον Δεν θα διακόπτεται η σύνταξη σε αμεα συνταξιούχους που περιμένουν γνωματεύσεις.

5ον Θεσμοθετείται ότι η γονική, αναρρωτική και η εκπαιδευτική άδεια θα προσμετράτε ως συντάξιμη υπηρεσία.

6ον Θα μπορούν οι εργαζόμενοι καταβάλλοντας αυξημένες εισφορές εφόσον το επιθυμούν να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις.

7ον Επιτέλους θα προστατεύεται η μητρότητα σε ότι αφορά την παρένθετη υιοθεσία.

8ον Οι αγρότες θα μπορούν με λιγότερα χρήματα να εξαγοράζουν πλασματικά χρόνια για την συνταξιοδότηση τους.

9ον Νομοθετείται η μόνιμη κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μειώνεται το όριο ηλικίας στους υπηρετούντες μέσω προσλήψεων και αυξάνεται η γνώση των νέων τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα.

10ον Επιτέλους θα γίνει ρύθμιση ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι επικουρικές συντάξεις που είχαν παγώσει από το 2015.

11ον Προφυλάσσονται οι εργαζόμενοι με την εφαρμογή του μέτρου της εκ των προτέρων ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών.

12ον Ενώ ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου, λύνει τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει και στηρίζει τον εργαζόμενο.

13ον Εξασφαλίζεται πλήρη διαφάνεια με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών αναγγελιών στα οικοδομικά και τεχνικά έργα

14ον Πλέον καθιερώνεται η δυνατότητα του εργαζομένου να κατοχυρώνει τα χρήματα που του οφείλονται εκδίδοντας διαταγή πληρωμής σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη.

15ον Οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από την επομένη της αποχώρηση από την εργασίας τους εφόσον θεωρηθεί ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων ισοδυναμεί με απόλυση.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ