Προτάσεις για το παραδοσιακό οινοπνευματώδες ποτό της τσικουδιάς

Η τσικουδιά αποτελεί ένα παραδοσιακό οινοπνευματώδες ποτό της Κρήτης, μέρος του πολιτισμού της και της καθημερινότητας των κρητικών. Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη συνέχιση αυτής της μακροχρόνιας παράδοσης.

Οι παραγωγοί τσικουδιάς τις τελευταίες δεκαετίες, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ Κρήτης, έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος και να το αναδείξουν σε ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά σε κατανάλωση στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ελληνική οικονομία.

Σε συνεννόηση με τον σύλλογο παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς του νομού Ηρακλείου Κρήτης, για να μπορέσει ο κλάδος να ανταπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, προτείνω να καταργήσουμε άμεσα τον φόρο στον οίνο και να γίνει προσθήκη στην ερμηνευτική εγκύκλιο της 31/07/2017 του νόμου 4446/2016 στο άρθρο 107 παράγραφο 3 και να αναφερθεί ότι μέρος του προϊόντος που προορίζεται για αυτοκατανάλωση δίναται να πωληθεί με έκδοση παραστατικού, ώστε να μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό εισόδημα για τον αμπελουργό.

Να επανέλθει παλαιότερη διάταξη (505-293-2-9-9 Δ.Υ.Ο.) που αφορά τις πρώτες ύλες απόσταξης και αναφέρεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ειδικών συνθηκών, καταστροφών, ζημιών από ακραίες καιρικές συνθήκες, που επέτρεπε με απόφαση τελωνειακής αρχής και σύμφωνη γνώμη χημικής υπηρεσίας, την απόσταξη μη κατάλληλων προς βρώση σταφυλιών και αποστάφυλων (ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα κατόπιν εκτίμησης από το κατά τόπους χημείο).

Να συμπεριληφθούν οι παραγωγοί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε να βελτιώσουν τους χώρους παραγωγής και αυτοί να καταστούν επισκέψιμοι, ώστε να δημιουργηθούν δρόμοι τσικουδιάς και τσίπουρού. Να προωθηθούν προγράμματα επιδεικτικής παραγωγής σε τουριστικούς προορισμούς και να υπάρξει οργανωμένη πολιτική προώθησης του προϊόντος από την πολιτεία.

Να διευρυνθεί η παραγωγή, ανά τα στρέμματα που διαθέτει ο αμπελουργός, να υπάρχει το δικαίωμα για απολογιστική παραγωγή στο τέλος της ημέρας πέρα του 10% που ισχύει σήμερα -πληρώνοντας ο παραγωγός τον αντίστοιχο φόρο, να γίνει επιτέλους ταυτοποίηση για υγειονομικούς και φορολογικούς λόγους, ώστε να δοθεί τέλος στην κυκλοφορία χύμα «ανώνυμου» προϊόντος, καθώς επίσης και να εκμεταλλευθούμε τον κανονισμό 83/92, ώστε η τσικουδιά να αποκτήσει τα προνόμια που διαθέτει το ούζο.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ