«Στρατηγικός μας στόχος η αγροτική ανάπτυξη στη Μεσσαρά»

Η αγροτική οικονομία αποτελούσε και θα συνεχίσει να είναι πυλώνας ανάπτυξης και ευημερίας για την Κρήτη και ειδικά για την περιοχή της Μεσσαράς. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα φαραωνικό έργο στην περιοχή για να λύσει δια παντός  το πρόβλημα της επάρκειας των υδάτινων πόρων. Μετά από προσπάθειες ετών, την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό, μετά τη συνάντηση που ζήτησα και η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον κ. Δέδε, και μετά τη συνάντησή μου με τον  Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και τους πρόεδρους των ΤΟΕΒ , αυτή τη στιγμή, η απόφαση βρίσκεται για υπογραφή στο γραφείο του Υπουργού κ. Σπίρτζη. Το έργο θα περιλαμβάνει τα έργα του Πλατύ ποταμού, το φράγμα της Φανερωμένης και το έργο στο Γερακάρι , ως σύνολο.   Το έργο αυτό δείχνει τις προθέσεις τις κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή και τη Μεσσαρά.

Σε ότι αφορά την καθ’ αυτή αγροτική οικονομία, τα κακέκτυπα δεκαετιών οδήγησαν τον αγρότη της Κρήτης σε αδιέξοδα, στα οποία  καλούμαστε να δώσουμε λύσεις, οι οποίες σε βάθος χρόνου θα δώσουν πραγματική προοπτική. Τα τελευταία χρόνια το εισόδημα του αγρότη συρρικνώνεται συνεχώς, προϊόντα μένουν στα αζήτητα ή πωλούνται κάτω του κόστους παραγωγής. Η πραγματικότητα που βιώνουν  οι αγρότες οφείλεται στις παραλείψεις και στην έλλειψη σχεδιασμού της αγροτικής παραγωγής για δεκαετίες. Ο αγροτικός κόσμος βρέθηκε χωρίς τις κατάλληλες υποδομές παραγωγής, πιστοποίησης και προώθησης, να ανταγωνίζεται σε ένα πεδίο ελευθέρου εμπορίου, χωρίς να έχει προετοιμαστεί, ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο.

Ο αγροτικός κόσμος μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες μπορεί να αναγεννηθεί, στρεφόμενος στην συμβολαιακή γεωργία, στην συνεχή επιμόρφωση, στην ορθολογική διαχείριση πόρων και εισροών, στην πιστοποίηση, στην παραγωγή νέων προϊόντων, ποικιλιών και μεθόδων καλλιέργειας, στην ανάπτυξη ποιοτικών, καινοτόμων και διαφοροποιημένων προϊόντων, ώστε να εξασφαλίζεται η ζήτησή του και η προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαράζει εθνική στρατηγική και διαμορφώνει καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να καλύψει την έλλειψη εξαγωγικής στρατηγικής των προηγούμενων ετών, ενώ προωθεί την στοχευμένη διείσδυση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, για παράδειγμα, οι αυξανόμενες συμμετοχές των κρητικών προϊόντων στις εκθέσεις του εξωτερικού. Παράλληλα, πρόκειται να δώσει περισσότερα κίνητρα για τη δημιουργία συλλογικών επιχειρηματικών δράσεων από παραγωγούς.

Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι η κυβέρνηση, παρά την κρίση και την κατάσταση ομηρίας που βρήκε την χώρα, επενδύει στην καινοτομία και την στοχευμένη έρευνα και συνδέει την επιστημονική γνώση με την παραγωγή, ενισχύει την συνεργασία των συντελεστών της παραγωγής (παραγωγών, γεωπόνων, εταιρειών, επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης), ώστε ο αγροτικός τομέας να σταματήσει την μεγάλη εξάρτησή του από τις ξένες εισροές και μέσω της εφαρμοσμένης επιστημονικής γνώσης, να παραχθούν ασφαλή-πιστοποιημένα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΛΓΟ Δήμητρα θα ξεκινήσουν την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων – εκτάσεων, στο χώρο της πρώην Γεωργικής Σχολής στον Αμπελούζο και στη θέση Κατσαμπά και Σκαλάνι, με στόχο την ανάδειξη, αναβάθμιση, πιστοποίηση, ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση των αγροτικών προϊόντων, ώστε να προστεθεί προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της Μεσσαράς. Για τον σκοπό αυτό έχει επιλεγεί η Κρήτη και ειδικότερα η περιοχή της Μεσσαράς, για μία πιλοτική εφαρμογή όλων αυτών.